Izvor:
21.10.2019 u 07:39
0

PARLAMENTARNI IZBORI U KANADI: Da li Trudo ostaje na vlasti posle skandala?!

U Kanadi se danas održavaju parlamentarni izbori na kojima će biti odlučeno da li će premijer Džastin Trudo, koji je preuzeo dužnost pre četiri godine, ostati na vlasti posle dva velika skandala.

Trudo (47), koga je u finišu kampanje podržao i bivši demokratski američki predsednik Barak Obama, smatra se jednim od poslednjih progresivnih lidera u najvećim svetskim demokratijama.

Njegovu kampanju, međutim, potresao je skandal kada je otkriveno da se na dva maskenbala pojavio sa licem obojenim u crno, a bio je i na meti kritika zbog načina na koji se borio da korupcionaškom aferom sa najvećom kanadskom građevinskom kompanijom.

Trudo, sin bivšeg kanadskog premijera Pjera Trudoa, morao je da se bori i sa zamorom građana njegovom vladom.

Njegovi liberali i opozicioni konzervativci, predvođeni Endrjuom Širom, prema anketama, vode tesnu borbu za glasove.

Pre samo godinu dana niko ne bi pomislio da će Trudo biti u opasnosti da postane prvi kanadski premijer od 1930. godine koji neće obezbediti drugi mandat.

Najnovije ankete pokazuju da bi on mogao da obezbedi tesnu većinu u Donjem domu parlamenta, koji ima 338 mesta.

Trudo bi u tom slučaju morao da traži podršku levo orijentisanih stranaka.

Na parlamentarnim izborima u Kanadi takmiči se pet partija.

Glavni Trudoov rival, Šir, pokazao se kao odlučan protivnik, što je posebno pokazao kada je napao premijera tokom debate o engleskom jeziku.

On čak ne može da se seti koliko je puta obojio lice u crno jer je činjenica da on uvek nosi masku. Gospodine Trudo, vi ste lažni i vi ste prevara i ne zaslužujete da vodite ovu zemlju – rekao je Šir.

Lider konzervativaca tokom kampanje je obećavao da izbalansiran savezni budžet i ukidanje taksi na fosilna goriva.

Ši (40), iako političar od karijere, vodi svoju prvu kampanju kao lider stranke, nakon što je pobedio na teškim stranačkim izborima 2017. godine.

Izvor: Tanjug
Foto: cbc.ca/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter