Izvor:
02.11.2016 u 20:10
0

Prijatelj se u nevolji poznaje: Baćuške sletele na Batajnicu, počinje vojna vežba Slovensko bratstvo 2016.!

Tri vojno-transportna ruska aviona „Iljušin“ sa 212 pripadnika ruske vojske doletela su na batajnički aerodrom zbog učešća u vojnim vežbama „Slovensko bratstvo 2016“.

Zajedno sa ruskom vojskom došlo je i 56 pripadnika Oružanih snaga Republike Belorusije, a na vežbama će učestvovati i 450 pripadnika srpske vojske. Pored ljudstva, Rusija je u Srbiju dopremila i tri oklopna vozila „Be-Em-De 2“, mala bespilotna izviđačka letelica „Tahion“, kao i četiri kvada.

Najviši predstavnici ruske i beloruske komande na batajničkom aerodromu dočekani su hlebom i solju.

Komandant specijalne brigade Vojske Srbije Zoran Veličković rekao je da je ovo tradicionalna vežba koju Srbija izvodi u sklopu međunarodne vojne saradnje, po treći put sa Rusijom i po drugi put sa Belorusijom. „Cilj ove vežbe je da se podigne borbena i operativna sposobnost, pre svega u protivterorističkim dejstvima“, kaže Veličković. Zamenik načelnika štaba vazdušno-desantnih snaga ruske Vojske Oleg Poljgujev obratio se srpskom generalu rekavši da je ruska vojska uspešno izvela pregrupisavanje vojnika u Republiku Srbiju, gde će u narednim danima pokazati kako se uspešno bori protiv potencijalnih neprijatelja.

– Dokazaćemo da su vazdušno-desantne snage Rusije sposobne da u bilo kojoj tački sveta i u bilo kom trenutku ispune zadatke sa ocenom ne nižom od vrlo dobre i odlične – rekao je Poljgujev.

Obratio se i prvi zamenik načelnika štaba komande za specijalne operacije oružanih snaga Belorusije Oleg Večerski koji se zahvali Srbiji, što je omogućila beloruskoj vojsci da učestvuje u ovom manevru. On je takođe rekao da su jedinice beloruskih vazdušno-desanatnih snaga takođe sposobne da izvedu sve zadatke sa najvišom ocenom. Kako je ranije najavljeno, vežbe će biti održane od 3. do 9. novembra na aerodromima i poligonima Vojske Srbije, sa ciljem da se unaprede operativne sposobnosti za rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka za izvođenje protivterorističke operacije u multinacionalnom okruženju.

Tokom vežbi biće prikazano izvršenje padobranskog i helikopterskog desanta, desantiranje borbenih oklopnih vozila, obezbeđenje desantne prostorije, izvršenje marša, zauzimanje linije blokade, izvršenje napada na terorističku bazu, izviđanje pobunjeničkih položaja upotrebom bespilotnih letelica, kao i artiljerijska priprema napada, vazduhoplovna vatrena podrška napada, sanitetska evakuacija, dejstvo na oteto vozilo i uništenje eksplozivne naprave.

Vežbe će se izvoditi paralelno na automatizovanom strelištu „Orešac“, na poligonu „Pasuljanske livade“, kao i aerodromima „Kovin“ i „Batajnica“. U Srbiju je doputovao i Ansambl vazdušno-desantne vojske Oružanih snaga Ruske Federacije, koji će sa Umetničkim ansamblom Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ održati zajedničke koncerte u Nišu, za pripadnike Vojske Srbije i građanstvo 6. novembra sa početkom u 19 časova, i za učesnike vežbi u Pančevu 13. novembra. Inače, prve vojne vežbe „Slovensko bratstvo“ održane su prošle godine u blizini Novorosijska.

Sputnjik
Foto: Youtoube Printscreen/HappyTv.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter