Izvor:
05.11.2016 u 18:51
0

Incko se ponaša kao da je kolonijalni upravnik: Hoće da smeni Dodika, Srpska se žalila UN!

Vlada Republike Srpske u pismima visokom predstavniku Valentinu Incku, Savetu za sprovođenje mira i Savetu bezbednosti UN izrazila je snažno protivljenje zbog Inckove izjave Volstrit džurnalu, u kojoj je podsticao zapadnu zajednicu da smeni legalno izabranog predsednika RS.

Vlada je pozvala Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da naloži visokom predstavniku da prestane sa ovakvim protivpravnim i provokativnim ponašanjem.

Pisma, potkrepljena odlukom Međunarodnog suda pravde, koji je u predmetu Nikaragva protiv SAD konstatovao načelo neuplitanja, ali i Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, objavljena su na sajtu Vlade RS. Izjava Valentina Incka predstavlja direktnu povredu načela međunarodnog prava, prema kojem stranim vladama i međunarodnoj zajednici nije dozvoljeno uplitanje u unutrašnje poslove suverenih država, nego imaju obavezu da poštuju njihovu političku nezavisnost, ističe se u pismima Vlade Srpske.

– Valentin Incko dao je izjavu Volstrit džurnalu, koja je objavljena 1. novembra 2016. godine, u kojoj se založio da ’zapadna zajednica‘ smeni legalno izabranog predsednika Republike Srpske. Konkretno, g. Incko je rekao: ’Dodik gradi sopstvenu imperiju. Zapadna zajednica treba da razmotri mogućnost da ga smeni.

– U pismu Savetu bezbednosti Ujedinjenim nacijama, PIK-u i samom Incku, Vlada izjavljuje snažan prigovor na ovakve reči. Ističu da takvo ponašanje podriva mir i bezbednost u BiH i suprotno je aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazume. Ističu da se time narušava obaveza koju diplomate imaju po osnovu Bečke konvencije o diplomatskim odnosima da se ne mešaju u unutrašnje poslove države.

– Tražiti, kako ste Vi to učinili, da strane sile smene legalno izabranog funkcionera u suverenoj državi, predstavlja očigledno kršenje osnovnog načela međunarodnog prava… Takvo ponašanje podriva mir i bezbednost u Bosni i Hercegovini i neverovatno je s obzirom na to da je Vaš mandat da pružate podršku u sprovođenju civilnih aspekata Dejtonskom mirovnog sporazuma.

– U pismu Incku Vlada podseća da su mu ograničena ovlašćenja dale potpisnice Aneksa 10, i da njegova izjava predstavlja grubu povredu obaveza. I u pismu PIK-u, Vlada ističe da je Incko ozbiljno prekršio međunarodno pravo, zbog čega je pozvala članice Saveta za provođenje mira da osudi takvo ponašanje, a Savet bezbednosti UN da naloži visokom predstavniku da prestane sa ovakvim protivpravnim i provokativnim ponašanjem.

Sputnjik
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter