Izvor:
13.11.2019 u 13:42
0

SRBIJA IMA POTENCIJAL DA POSTANE EVROPSKI ŠENŽEN: Popović na Sajmu visoke tehnologije u Kini! (FOTO)

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović učestvovao je na Sajmu visoke tehnologije u Šenženu i tom prilikom poručio da Srbija, zahvaljujući svom inženjerskom kadru, ima potencijal da postane evropski Šenžen.

– Prema oceni kineskog Forbsa, Šenžen je prvi na listi najinovativnijih gradova Kine. Od 500 najbogatijih kompanija na svetu, čak 300 ima svoju proizvodnju u ovom gradu. Zato Šenžen nazivaju i kineskom ''silicijumskom dolinom – rekao je Popović.

On je ukazao da Srbija razvija takve uslove poslovanja da bi u budućnosti mogla da postane evropski Šenžen u okviru inicijative "Pojas i put".

– Najvažniji resurs koji Srbija ima su njeni inženjeri i IT stručnjaci. Prema istraživanju američkog Startap Džinoma, najrelevantnije svetske organizacije za istraživanje startap ekosistema, srpski inženjerski kadar svrstan je među pet najboljih u svetu. Srbija je uz London, Barselonu, Helsinki i Tel-Aviv, jedan od najperspektivnijih ekosistema u Evropi kada su u pitanju razvoj blokčejn tehnologija i industrija video igara – izjavio je Popović.

Obraćajući se na najvećem i najuticajnijem naučno-tehnološkom Sajmu u Kini, Popović je istakao da u Srbiji posluju neke od najvećih svetskih IT i tehnoloških kompanija.

– Kompanija Majkrosoft ima samo dva razvojna centra u Evropi. Jedan od njih je smešten u Beogradu i on je po broju zaposlenih inženjera četvrti po veličini u svetu – kaže Popović i dodaje da su ovakvi primeri dobar signal i za ostale investitore da dođu u našu zemlju i da razvijaju nove tehnologije, oslanjajući se na znanje srpskih inženjera.

U godini kada se obeležava 70. godišnjica od osnivanja Narodne Republike Kine, Srbija i Kina, oslanjajući se na svoje čelično prijateljstvo, grade zajedničku inovacionu budućnost.

– Srbija vidi Kinu kao strateškog partnera kada je u pitanju razvoj inovacija i novih tehnologija. Saradnja naše dve zemlje nalazi se na istorijski najvišem nivou, vezuju nas izvanredni politički i ekonomski odnosi, kao i zajednička vizija inovacionog rasta Srbije i Kine – istakao je Popović.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj ukazao je na značaj realizacije projekta srpsko-kineskog Industrijskog parka.

– Industrijski park u Beogradu, koji zajednički grade Srbija i Kina, biće najmoderniji tehnološki park u južnoj Evropi – rekao je Popović i dodao da će ovaj projekat biti mesto susreta velikog broja visokotehnoloških kompanija, startapa, istraživača, kao i univerzitetske zajednice iz Srbije, Kine i cele Evrope.

Popović je rekao da će Srbija i Kina nastaviti da intenzivno rade na izgradnji zajedničkih inovacionih politika koje treba da obezbede rast ekonomije i blagostanja građana dve zemlje.

– Posebno nas interesuju strategije saradnje u oblasti robotike, veštačke inteligencije, blokčejna, big dejta analize i pametnih gradova – zaključio je Popović.

Na Sajmu visoke tehnologije u Kini učestvuje više od 3.000 izlagača iz više od 50 zemalja, uz preko 50.000 posetilaca.

Ova manifestacija se bazira na naprednim tehnologijama i proizvodima u oblastima kao što su očuvanje energije, zaštita životne sredine, nova generacija informacionih tehnologija, biologija, proizvodnja visokokvalitetne opreme i drugo.

Sajam visoke tehnologije u Kini, prvi put je održan 1999. godine.

Od tada, svake godine realizuje se u Šenženu, pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, Ministarstva nauke i tehnologije, Ministarstva industrije i informacionih tehnologija, Nacionalne Komisije za razvoj i reforme, kao i Vlade Šenžena.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter