27°C

Beograd

NEMA GLASOVA U CENTRALNOJ SRBIJI: Do februara Priština ostaje BEZ Vlade!

Situacija na KiM se zakomplikovala nakon odluke da glasovi pristigli iz Srbije budu progalašeni nevažećimšto je odložilo proglašenje konačnih rezultata izbora.

Samim tim, odloženo je i formiranje nove vlade, barem do februara, smatra savetnik bivše predsednice Kosova Atifete Jahjage Ramuš Tahiri.

- Ako tu odluku koja je omogućila koaliciji "NISMA-ANK-PDK" da prodje cenzus i dobije šest poslaničkih mesta prihvati i Vrhovni Sud Kosova, gde je prispela žalba Samoopredeljenja ,onda koalicionu vladu mogu formirati Samoopredelenje sa 29 poslanika, DSK sa 28 i Limaj-Pacoli (NISMA-ANK) sa šest, jer bi tako imali potreban 61 glas u Skupštini - rekao je za medije Tahiri.

Buduća koalicija, prema rečima Tahirija, ne računa na 10 poslanika iz manjinskih zajednica iako su oni uvek bili deo vlade i podržavali je.

Srpska Lista, kako pojašnava, ostaje sa 10 poslaničkih mesta jer odluka o proglašenju nevažećih tzv "izbegličkih" glasova iz Srbije ne utiče na zagarantovana mesta već smanjuje ukupan broj glasova na koje se izvodo postotak i omogućuje da Fatmir Limaj i Bedžet Pacoli sa 42.160 glasova udju u Parlament Tahiri navodi da će dodatno prebrojavanje glasova na 1.472 izbornih mesta, koje je počelo u sredu, iako možda ne promeni izborni rezultat, doprineti novom odlaganju progalašenja konačnih rezultata, a samim tim i formiranju nove vlade barem do februara.

Prema rečima Tahirija, formiranje vlade bilo je moguće do kraja novembra ili početka decembra da su Samoopredeljenju ostali svi poslanici i da je ostala mogućnost da oni sami sa DSK formiraju vladu.

Upitan da prokomentariše posledice ovakvog sleda dogadjaja na dijalog Prištine i Beograda Tahiri kaže da pregovori neće imati alternativu i da će ih voditi Kurti ako bude premijer.

Dijaloga, kako smatra, neće biti do juna, ako se formiranje kosovske vlade prolongira do februara a Srbija krene na izbore u martu.

Prema njegovim rečima, na celi tok dogadjaja će uticati i predsednički izbori u SAD.

"Evropski i američki čelnici žele i posreduju da se okvirni sporazum iz dialoga potpiše najkasnije do februara, a što će biti nemoguća misija ako Kurti do decembra ne postane premijer", navodi Tahiri koji ukazuje i na mogućnost da Samoopredeljenje ne prizna izbore ili ne učestvuje u Vladi ili prouzrokuje nove izbore.

Samoopredeljenje, kako dodaje, nastoji da pridobije veću podršku i snažniju poziciju u vladi i u vodjenju politike shodno svojim naumima i političkom programu i vidjenji budućnosti Kosova i odnosa na Balkanu.

- Za sada je sigurno da Kurti ne ulazi u bilo kakvu koaliciju u kojoj neće voditi glavnu reč - ocenio je Tahiri koji je i bivši direktor za Balkan u kosovskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Kako dodaje, Kurti govori o reciprocitetu i suspenziji taksi i sa Srbijom će razgovarati, ne o Kosovu, već o medjudržavnim i medjususedskim odnosima, ali je to teknika, a ne suština dialoga koji teži normalizaciji odnosa izmedju Kosova i Srbije.

Izvor: b92.net
Foto. Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar