Izvor:
20.11.2019 u 12:06
0

PRODATA ZGRADA BIVŠE AMBASADE SFRJ U BONU Srbiji pripalo 1,47 miliona evra

Zajednička prodaja bivše ambasade SFRJ u Bonu okončana je uspešno i Srbiji je, kao jednoj od zemalja naslednica, pripalo 1,47 miliona evra, rekao je generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović.

– Zgrada ambasade, koja je bila znatno devastirana prodata je za 3,72 miliona evra i taj novac je raspoređen sukcesorima prema kvotama, po kojima Srbiji pripada 39,5 odsto, što je milion i 471 hiljada evra – rekao je Odalović za Tanjug i dodao da su ta sredstava uplaćena u bužet Republike Srbije.

Kako je naveo, a imajući u vidu da je nemačka administracija prešla iz Bona u Berlin, ambasada nije korišćena 20 godina, objekat je bio devastiran, a po Sporazumu o sukcesiji Srbija je morala da brine o njemu.

Odalović je precizirao da je to treća uspešna zajednička prodaja, što je obaveza iz 2011. usvojena na sednici Mešovitog komiteta. Poslednjih godina je, kako kaže, pronađen uspešan model i mehanizam za uspešno okončanje prodaje. U međuvremenu je prodata rezidencija u Njujuorku koja nije korišćena od 1991. godine i takođe je bila u lošem stanju, kao i objekat u Tokiju.

Odalović je precizirao da su ostala još dva objekta koja su u postupku prodaje, a to je zgrada misije SFRJ u Njujorku i zgrada ambasade u Bernu. Ceo postupak odvija se, inače, preko međunarodne brokerske kuće izabrane na tenderu koji su sukcesori rapisali i to je model koji uspešno funkcioniše.

Zgrada ambasade u Nemačkoj nalazi se na obali Rajne i ima 5.400 kvadratnih metara zajedno sa baštom. Sagrađena je pre više od 40 godina, ali nije korišćena poslednje dve decenije.

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter