29°C

Beograd

KUBUROVIĆ SE SASTALA SA GODFIJEM: Veoma dobra saradnja u oblasti pravosuđa!

Ministarka pravde Nela Kuburović i novi ambasador SAD Entoni Godfri ocenili su na današnjem sastanku da je dosadašnja saradnja SAD i Srbije u oblasti pravosuđa bila veoma dobra, kao i da su SAD, direktno ili kroz različite projekte USAID, kontinuirano podržavale unapređenje vladavine prava i sprovođenje reforme pravosuđa u Srbiji.

Kuburović je naglasila da su rezultati te podrške vrlo merljivi i građanima vidljivi, kao i da je to doprinelo da Srbija bude korak ispred pojedinih država u regionu i EU.

Ona je istakla veliku podršku eksperata USAID projektu pod nazivom "Vladavina prava" u izradi nove Nacionalne strategije razvoja pravosuđa, kao i prilikom izrade izmena i dopuna Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

Ambasador Godfri je rekao da SAD podržavaju evrointegracije Srbije, jer vide Srbiju kao stub stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana i dodao spremnost njegove zemlje da unapredi saradnju sa Srbijom u oblasti pravosuđa.

On je ocenio da su postignuti konkretni rezultati u Srbiji u borbi protiv korupcije, ali da je percepcija javnosti i dalje da nije urađeno dovoljno na tom planu, zbog čega fokus u narednom periodu treba da bude na primeni zakona.

Kuburović je rekla da je Srbija 2018. godine uvela novi sistem u radu tužilaštava i sudova u borbi protiv korupcije i da je podrška SAD bila od velikog značaja prilikom obuke sudija i tužilaca za rad u posebnim antikoruptivnim odeljenjima.

Iako se Srbiji zamera nedovoljna posvećenost borbi protiv korupcije, ministarka je istakla da su dosadašnji rezultati antikoruptivnih odeljenja veoma dobri i vrlo merljivi i da se u tim odeljenjima vode postupci protiv pomoćnika ministara, direktora javnih preduzeća, sudija i drugih.

Ocenila je, međutim, da sudovi i tužilaštva nisu dovoljno otvoreni prema javnosti i da nedovoljno transparentno prikazuju te rezultate.

Kuburović je istakla i da Ministarstvo pravde ulaže velike napore da sudije i tužioci imaju što bolji zakonski okvir za efikasno procesuiranje korupcije, ali i adekvatne uslove za rad, te da nikada nije više ulagano u pravosudnu infrastrukturu kao prethodnih nekoliko godina.

Izvor: Tanjug
Foto: Facebook/julijanadanjanovic

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar