21°C

Beograd

SRPSKA NEĆE U NATO Dodik: Nemamo nameru da se pridružimo Alijansi!

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska ne želi da se pridruži NATO i ponovio da njena politika ostaje politika neutralnosti.

On je u intervjuu za Ta s s, nakon odluke Predsedništva BiH da usvoji Program reformi za NATO, rekao da je Srpska pod velikim pritiskom po pitanju članstva u NATO jer, kako kaže, Zapad bi želeo da sve države budu članice NATO.

- Njihov cilj je jasan. Oni to oblikuju tako što državama govore da bi trebalo da teže nastojanju da budu primljene u NATO, a ako ne, onda je to problem. RS nema nameru da menja svoje strateško opredeljenje, a to je vojna neutralnost - rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, RS ne vidi prednost u NATO kao druge zemlje, budući da je prošla kroz NATO bombardovanje. Dodik je dodao i da Rusija ostaje poslednji međunarodni igrač na Balkanu, koji se pridržava i brani međunarodno pravo u regionu.

- Smatra se da Rusija favorizuje Srbiju, međutim Rusija predlaže projekte i Hrvatima i Bošnjacima, a oni ih odbijaju, jer se na saradnju sa njima ne usuđuju zbog zapadnjačkog stava. Rusija je jedini čuvar međunarodnog prava na Balkanu, a to je za nas važno jer znači da ne kontrolišu sve zapadni ključni igrači. Videli smo kako je odluka o bombardovanju Srbije i RS doneta bez rezolucije SB UN. To je veoma opasno - rekao je Dodik.

Govoreći o energetskoj saradnji sa Rusijom, Dodik je rekao da je izgradnja Turskog gasovoda čini RS energetski sigurnijom.

- Izgradnja gasovoda preko Srbije i Bugarske otvara određene mogućnosti za nas - rekao je Dodik.

Izvor: Tanjug

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar