Izvor:
10.11.2016 u 18:36
0

Susret Vučića sa premijerom naših istočnih suseda: Rumunija neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije!

Rumunija prepoznaje napredak Srbije na putu ka EU i nastaviće da je u tom procesu podržava, poručio je premijer Rumunije Dačijan Čološ. On je naglasio da stav njegove zemlje po pitanju Kosova ostaje nepromenjen.

Čološ je, uoči današnjeg susreta sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem u Temišvaru, u intervjuu za Tanjug rekao da je Rumunija od samog početka procesa evropskih integracija Srbije jedna od zemalja koje "najglasnije i najsnažnije" podržavaju evropske perspektive naše zemlje.

"Nastavićemo sa tom podrškom i nadamo se da će nova pregovaračka poglavlja uskoro biti otvorena. Prepoznajemo da Srbija napreduje na svom putu ka evropskim integracijama, kroz usvajanje i primenu reformi", istakao je on.

Rumunski premijer je istakao da je njegova zemlja spremna da sa srpskim prijateljima podeli svoje iskustvo i najbolju praksu, s obzirom na to da se, kako je naveo, Rumunija još jasno seća svog procesa pregovaranja sa EU i mnogih izazova koji ga prate.

Prema njegovim rečima, konkretna podrška odnosi se na studijske posete, radionice, programe obuke i drugo što se može pružiti uz pomoć Mobilnog fonda za vladine eksperte, koji se finansira kroz pomoć za razvojnu politiku Rumunije.

Čološ je rekao da su tema razgovora sa premijerom Vučihem predlozi za jačanje bilateralne saradnje u raznim sektorima, uključujući radnu snagu, unutrašnja pitanja, ekonomiju, položaj naših manjina, evropske integracije, trenutne izazove kao što je migracija i drugo.

Na pitanje kakva je trenutna situacija u vezi sa graničnim prelazom Nakovo-Lunga, koji bi, kako obe strane veruju, trebalo da se osposobi za teretni saobraćaj i da se obezbedi duže radno vreme na tom prelazu, on je rekao da će to takođe razmotriti u razgovorima s premijerom Vučićem.

Rumunski premijer kaže i da ima pomaka u realizaciji najavljenog zajedničkog projekta izgradnje autoputa na relaciji Beograd-Temišvar.

"Ima pomaka, s obzirom na to da je Zajednička nadzorna komisija za Interreg-IPA Program prekogranične saradnje Rumunije i Srbije nedavno odlučila da, kao strateški projekat, finansira planiranje i dizajniranje novog autoputa od Temišvara do Pančeva iz IPA fondova za prekograničnu saradnju Rumunije i Srbije", rekao je on.

A na pitanje da li će Rumunija zadržati stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, Čološ odgovara da stav njegove zemlje ostaje nepromenjen.

"Najvažnije je, po našem mišljenju, da se nastave sastanci na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Tehnički nivo tog procesa odvija se u slabom ritmu. Istovremeno, primena Briselskog sporazuma je od suštinskog značaja za ovaj proces u kojem posreduje EU", istakao je on.

Kako je ukazao, dijalog ima za svrhu da pomogne i Beogradu i Prištini da postignu svoje ciljeve vezane za EU u korist svih stanovnika i socio-ekonomskog razvoja te oblasti.

B92

Rumunski premijer se osvrnuo i na pitanje trilateralne saradnje Rumunije, Bugarske i Srbije, za koju kaže da je veoma važna i da obuhvata više oblasti.

"Prošle godine su naše vlade odlučile da uspostave Krajovsku grupu, s ciljem da pojačaju zajedničke napore na polju ekonomskog razvoja, saobraćaja, infrastrukture, regionalnih projekata, privlačenja fondova EU", podsetio je on.

Kao jedan od izazova sa kojima se naš region trenutno suočava, Čološ je naveo migraciju, istakavši da je međunarodna saradnja od najvećeg značaja za adekvatno rukovođenje prilivom izbeglica.

"Stoga, dobra komunikacija i saradnja susednih zemalja u našem regionu po tom pitanju je izuzetno značajna", naglasio je rumunski premijer, napomenuvši da se treba osvrnuti na ključne uzroke migracije koje, kako je istakao, moraju zajedno rešavati svi u međunarodnoj zajednici.

Čološ je, takođe, pozdravio napore koje srpske vlasti čine u rešavanju migrantske i izbegličke krize.

B92
Foto: novosti.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter