Izvor:
03.12.2019 u 20:54
0

BRISEL OTVARA POGLAVLJE BROJ 4 SA SRBIJOM Kreću pregovori od slobodnom kretanju kapitala

Zemlje članice Evropske unije postigle saglasnost da se u decembru otvori jedno poglavlje u pregovorima o članstvu sa Srbijom, saznaju mediji u Briselu.

Na međuvladinoj konferenciji 10. decembra biće otvoreno Poglavlje 4, o slobodnom kretanju kapitala. Tehnički spremna za otvaranje u ovom trenutku su još i Poglavlje 2 – o slobodnom kretanju radnika, Poglavlje 21 – o transevropskim mrežama i Poglavlje 14 – o politici saobraćaja, ali je politička saglasnost postignuta samo za 4. poglavlje.

Komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varheji rekao je u Evropskom parlamentu da se "radi na otvaranju jednog poglavlja sa Srbijom", ali da su očekivanja mnogo veća od jednog poglavlja.

– Kao zemlja koja već vodi pregovore, Srbija treba da ubrza reforme povezane sa članstvom EU. Potrebni su čvrsti i opipljivi rezultati u oblasti vladavine prava i slobode medija – rekao je Varheji.

U dosadašnjem toku pregovora koji su započeli u januaru 2014. Srbija je otvorila 17 od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja, a preliminarno zatvorila dva.

Ove godine, do sada, Srbija je otvorila jedno poglavlje – Poglavlje 9, o finansijskim uslugama, u junu.

Izvor: Alo

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter