Izvor:
05.12.2019 u 10:06
0

INVESTICIJA U BUDUĆNOST Najviši svetski standardi za Moravski koridor (VIDEO)

Gradnja Moravskog koridora, autoputa od Pojata do Preljine, investicija je u budućnost Srbije i njenih građana, izjavio je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukturu.

– Izgradnja autoputa ''Moravski koridor'' predstavlja ekonomski interes Srbije ne samo zbog toga što će povezati više od pola milona građana koji žive na ovom prostoru, već zato što će biti veza za više od 20.000 malih i srednjih preduzeća sa najvažnijim saobraćajnicama: Koridorom 10 koji nas povezuje sa Bugarskom i Severnom Makedonijom i autoputem ''Miloš Veliki'' koji vodi ka Crnoj Gori i BiH – rekla je Mihajlović, koja je potpisala komercijalni ugovor za izgradnju autoputa E-761, deonica Pojate-Preljina, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

AMERIČKI AMBASADOR ODUŠEVLJEN ZBOG KORIDORA Srbija mnogo investira u infrastrukturu (VIDEO)

Pored potpredsednice vlade Mihajlović, komercijalni ugovor potpisali su u ime konzorcijuma Behtel-Enka koji je Vlada Srbije, na osnovu sprovedenog javnog poziva izabrala za strateškog partnera za realizaciju ovog projekta potpredsednik Behtela i direktor za oblast infrastrukture za Evropu Majkl Vilkinson i predsednik kompanije Enka Mehmet Tara, saopštilo je minitarstvo.

Ona je istakla da je strateški interes Srbije da sa jednom od najvećih građevinskih kompanija na svetu, američkim Behtelom gradimo saobraćajnicu koja će povezati sva veća mesta u centralnoj Srbiji, uključujući Čačak, Kraljevo, Vrnjačku Banju, Trstenik i Kruševac.

Ovaj autoput ispunjavaće najviše standarde kako u građevinarstvu, tako i u telekomunikacijama i bezbednosti saobraćaja, dodala je ona.

– Očekujem od kompanije Behtel i njenog partnera turske kompanije Enka, da Moravski koridor izgrade u roku i po najnovijim standardima, da bismo dobili kvalitetan i bezbedan autoput. Takođe, važno je da se preduzeća iz Srbije, sa kojima će zajedno raditi, upoznaju sa najnovijim tehnologijama koje se koriste u izgradnji autoputeva – rekla je Mihajlović.

Potpisivanju su prisustvovali i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, ambasador Turske Tanžu Bilgič i ambasadorka Velike Britanije Šan Meklaud.

POTPISAN UGOVOR O IZGRADNJI MORAVSKOG KORIDORA! Autoput kroz srce Srbije za manje od četiri godine! (VIDEO)

Komercijalnim ugovorom dogovorena je cena izgradnje 112,3 km autoputa od 745 miliona evra.

Predviđeni su i dodatni radovi i direktni i indirektni materijalni troškovi od 20 odsto.

Ugovorom je predviđeno da za dve godine Kruševac autoputem bude povezan sa Koridorom 10, za manje od tri godine da se Kraljevo i Čačak autoputem povežu sa "Milošem Velikim", a da kompletan projekat bude završen za četiri godine.

Autoput Pojate-Preljina gradiće se u dužini od 112,3 kilometra i sastojaće se iz tri deonice: Pojate-Kruševac dužine 27,83 km, Kruševac-Adrani dužine 53,88 km i Adrani-Preljina dužine 30,66 km.

Tokom izgradnje tog autoputa, koji se gradi za maksimalnu dozvoljenu brzinu od 130 kilometara na čas, biće izgrađeno ukupno 11 petlji i 130 ostalih objekata, od čega 71 most, 23 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 31 propust.

Izvori: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter