13°C

Beograd

PREDSEDNIK U ATINI Svečani doček slede dva dana razgovora (FOTO, VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je večeras u Grčku gde će naredna dva dana boraviti u zvaničnoj poseti.

Kako je ranije najavljeno, predsednik će se sastati sa predsednikom te zemlje Prokopisom Pavlopulosom, kao i premijerom Kirjakosom Micotakisom.

Prvog dana posete, Vučić će se sastati s predsednikom Grčke, a tom prilikom će biti održan i plenarni sastanak delegacija Srbije i Grčke, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Istoga dana, gradonačelnik Atine Kostas Bakojani uručiće Vučiću Zlatnu medalju za zasluge grada Atine, nakon čega će predsednik Srbije imati sastanak sa brojnim istaknutim grčkim privrednicima.

Drugog dana posete, predsednik će se sastati s premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom, sa kojim će kopredsedavati trećoj sednici Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke.

Vučić i Micotakis potpisaće Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva Srbije i Grčke. Nakon toga, biće potpisani i sporazumi značajni za saradnju dveju zemalja.

Tokom boravka u Atini planiran je i susret predsednika Vučića sa predsednikom Koalicije radikalne levice (SIRIZA) Aleksisom Ciprasom, kao i sa arhiepiskopom atinskim i sve Grčke Jeronimom II.

Očekuje se da će glavne teme razgovora u Atini biti bilateralne saradnja dve zemlje, ali i evropski put Srbije, i naravno kosovski problem.

Grčka je prijateljska zemlja, koja podržava evropski put Srbije i koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

- Srbija pridaje izuzetan značaj odnosima sa Grčkom, koji su zasnovani na čvrstom prijateljstvu, istorijski potvrdjenoj bliskosti i solidarnosti dva naroda - poručio je, polovinom novembra, predsednik Vučić kada se sastao sa šefom grčke diplomatije Nikosom Dendijasom.

Vučić je više puta rekao da visoko ceni aktivno angažovanje Grčke na ubrzanju procesa evrointegracija Srbije, kao i ostalih zemalja iz regiona.

Vučić je, takodje, izrazio očekivanje da će na predstojećem sastanku Visokog saveta biti potpisana Deklaracija o uspostavljanju strateškog partnerstva čime bi bio formalizovan najviši nivo saradnje izmedju Srbije i Grčke.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar