Izvor:
10.12.2019 u 11:35
0

VUČIĆ U RADNOJ POSETI ATINI Hvala vam prijatelji (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je juče doputovao u zvaničnu posetu Grčkoj, sastao se danas s grčkim predsednikom Prokopisom Pavlopulosom.

Kako je prenela grčka televizija ERT, veliki broj građana se okupio kod trga Sintagma da pozdravi srpskog predsednika. Atina je okićena grčkim i srpskim zastavama.

Predsednik Grčke priredio je ispred predsedničke palate u Atini, svečani doček za predsednika Srbije. Pavlopulos je Vučića dočekao uz najviše državne počasti, crveni tepih, gardu i himne Srbije i Grčke.

– Dragi prijatelju Aleksandre, sa osećanjima iskrene radosti vas dočekujem u Atini uzvraćajući vam toplo gostorpimstvo koje ste mi priredili u Beogradu pre dve godine. Uveren sam da će ova vaša poseta doprineti da odnosi naše dve zemlje budu još topliji i efikasniji, koji su inače izuzetni, ali imamo možemo da ih učinimo još boljim – rekao je grčki predsednik na početku obraćanja.

On je istakao da se odnosi Srbije i Grčke zasnivaju na dugom putu prijateljstva, zajedničkih borbi za slobodu i odnosi koji su vezani za zajedničko versko nasleđe.

– Srbija i Grčka su bili prijatelji i danas u a naš posao je da napravimo da budu još bolji u budućnosti. Imamo veoma dobre bilateralne odnose i ponovo smo pokrenuli povećanje trgovinske razmene, Srba turista je sve više u Grčkoj, ali i Grka u Srbiji. Mi se zahvaljujemo Grčkoj na podršci teritorijalnom integritetu Srbije i mi ćemo uvek podržavati teritorijalni integritet Grčke- kazao je Vučić i zahvalio se na podršci Grče Srbiji na evropskom putu.

On je rekao da je važno sprovesti reforme do kraja da bismo živeli u demokratiji i da je uveren da će EU imati razumevanja za Srbiju.

– Hvala što ste vodili računa o bliskosti Srbije i Grčke, ova poseta će dati novi impuls u našim dobrim odnosima – rekao je Vučić i najavio sastanak s grčim privrednicima.

– Uvek možete da računate na našu podršku, kao i mi na vašu. Veliko vam hvala što ste mi objasnili vašu poziciju po pitanju poslednje krize koja je nastala u sporazumu Turske i Libije, Srbija će uvek podržavati stav Grčke – podvuka je predsednik Srbije.

RADNA POSETA ATINI Vučić se sastao sa grčkim kolegom

Atinski gradonačelnik Kostas Bakojani uručiće danas Vučiću Zlatnu medalju za zasluge grada Atine, nakon čega će predsednik Srbije imati sastanak s brojnim istaknutim grčkim privrednicima.

Drugog dana posete, u sredu, predsednik će se sastati s premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom, s kojim ga veže dugogodišnje poznanstvo, bliski lični i međupartijski odnosi, jer je on vođa konzervativne Nove demokratije, sestrinske partije Srpske napredne stranke u okviru Evropske narodne partije.

– Naši odnosi su efikasni, imaju mnogo aspekata. Ostajem pri konstataciji da imamo značajne alate, da možemo još više da razvijemo naše odnose. Govorimo Deklaraciji o strateškoj saradnji koju ćete potpisati ovde – kazao je grčki predsednik.

– Želim da ostanem pri osnovnom pitanju, koje je značajno i za vas i za samu Grčku. Govorim o procesu učlanjena u EU vaše zemlje. Poznato je da ste učinili značajan napredak, mi Grci doprinosimo tom planu kao i ova poseta. Ova procedura se ne odnosi samo na Grčku, već na ceo region – kazao je grčki predsednik nakon sastanka s Vučićem.

– Grčka će braniti svoje granice, teritorije. Zahvaljujem vam se na podršci oko Kipra, to je naše nacionalno pitanje. Želimo što brže mirno rešenje tog problema. Kiparsko pitanje ne može da se reši samo ako se podrazumeva da je kiparska republika federacija a ne konfederacija, ne mogu da postoje okupacione snage, to su stavovi Grčke, Kipra i Evrope. Mi smo spremni za jedno rešenje i želim još jednom da se zahvalim, mi podržavamo međunarodno pravo. Želim vam dobrodošlicu i verujem da će vaša poseti doprineti zbližavanju naših odnosa i da se ubrza procedura vašeg prijema u EU- istakao je Pavlopulos.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter