Izvor:
14.12.2019 u 07:28
0

FON DER LAJEN: Zeleni dogovor za budućnost Evrope!

Klimatske promene su epidemija za koju nauka kaže da se još može zaustaviti, ali nam ponestaje vremena, međutim nova Evropska komisija ne gubi vreme, kaže nova predsednica EK Ursula fon der Lajen.

Danas, ni dve pune nedelje otkako je naš mandat otpočeo, predstavljamo plan za Evropski zeleni dogovor. Cilj nam je da postanemo prvi klimatski neutralni kontinent do 2050, da usporimo globalno zagrevanje i ublažimo njegove posledice. Ovo je zadatak naše sledeće generacije, ali promena mora početi odmah – i mi znamo da možemo da je pokrenemo", kaže Fon der Lajen.

Evropski zeleni dogovor je, prema njenim rečima, nova evropska strategija rasta.

Zahvaljujući njoj, emisije će biti smanjene, dok će istovremeno biti otvorena nova radna mesta, a kvalitet našeg života podignut na viši nivo. To je zelena nit koja će prožimati sve naše politike – od saobraćaja do oporezivanja, od hrane do poljoprivrede, od industrije do infrastrukture – ističe predsednica EK.

Ona je podsetila da mnoge kompanije u EU već uveliko ulažu u poštovanje ekoloških standarda i u inovacije na tom polju, ali je istakla da ono što je takvim kompanijama potrebno od EU jeste jednostavan pristup finansiranju.

Kako bismo im to omogućili sprovešćemo Investicioni plan za održivu Evropu. Ovaj plan će u narednih 10 godina podupreti investicije u vrednosti od bilion evra. U tom kontekstu ćemo raditi ruku pod ruku sa Evropskom investicionom bankom, klimatskom bankom Evrope – napominje Fon der Lajenova.

Ona naglašava da ova transformacija mora ići u korist svima ili uopšte neće biti moguća.

U tu svrhu ću predložiti uspostavljanje Fonda za pravičnu tranziciju, za koji želim da mobiliše, zajedno sa sredstvima Evropske investicione banke i privatnim sredstvima, 100 milijardi evra investicija u narednih sedam godina. Postaraćemo se da pomognemo evropskim regionima koji moraju da načine veći korak, kako niko ne bi bio zanemaren – dodaje predsednica EK.

Ona kaže da devet od 10 evropskih građana zahteva odlučne mere protiv klimatskih promena.

Ovo je evropski dogovor za Evropu i doprinos boljem svetu. Svaki Evropljanin može biiti deo te promene – naglasila je Ursula fon der Lajen.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/Sputnik Србијa

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter