Izvor:
17.12.2019 u 16:52
0

PREMIJERKA BRNABIĆ: Odnosi Srbije i Slovenije na najvišem nivou (VIDEO)

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas, nakon pete zajedničke sednice vlada Srbije i Slovenije u Novom Sadu, da su odnosi dve zemlje, i u politici i u ekonomiji, na najvišem nivou, bez značajnih otvorenih pitanja.

Brnabić je, na zajedničkoj pres konferenciji sa premijerom Marjanom Šarecom, zahvalila na podršci Slovenije evrointegracijama Srbije, kao i na podršci koju daje inicijativi za uspostavljanje tzv. "Mini Šengena", koji je, podsetila je, pokrenuo predsednik Srbije kako bi se obezbedio stabilan i ekonomski prosperitetni region.

Takođe, zahvalila je Šarecu što je tokom posete slovenačkim vojnicima u sastavu KFOR-a na Kosovu i Metohiji posetio i manastir Visoki Dečani, što Srbija vidi kao poseban znak prijateljstva, a zahvalila je i kontigentu slovenačkih vojnika koji taj manastir čuvaju.

Premijerka je, kao četvrtu važnu stvar, navela da su započeli razgovori između Srbije i Slovenije o učenju srpskog jezika u slovenačkim osnovnim školama, u kojima za to postoji interesovanje.

Brnabić je navela da su politički i ekonomski odnosi Srbije i Slovenije veoma bliski, a da o tome najbolje govori i to što ni sa jednom zemljom, osim sa Mađarskom, Srbija nije imala toliko zajedničkih sednica vlade, kao sa Slovenijom – pet.

Podsetila je da su samo ove godine realizovane bilateralne posete na najvišem nivou.

Brnabić je navela i da o saradnji dve zemlje u ekonomiji govori podatak da je Slovenija odnosno slovenačke firme, među najvećim investitorima u Srbiji, da slovenački kapital u Srbiji prevaziali 1,1 milijardu evra, a da u 1.500 kompanijama sa slovenačkim kapitalom radi 25.000 ljudi.

Dodala je da je trgovinska razmena u stalnom usponu, te da u prvih devet meseci ove godine robna razmena iznosi više od 870 miliona evra, što je oko tri odsto više nego u istom periodu lane.

Brnabić je primetila i kontinuiran rast investicija srpskih kompanija u Sloveniju.

– I politička i ekonomska saradnja je na najvišem niovu, bez značajnih otvorenih pitanja, rekla je Brnabić.

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter