Izvor:
19.12.2019 u 11:59
0

MARINELI ZADOVOLJAN SARADNJOM SRBIJE I NATO-a: Srbija postaje sve važniji partner Alijanse!

Srbija NATO-u postaje sve važniji partner i naši odnosi su bolji nego što se to čini običnom čoveku, rekao je u intervjuu za portal Juropian Vestern Balkan (EWB) brigadni general Čezare Marineli, šef Kancelarije NATO-a u Beogradu.

– Ovo mi je četvrta godina u Beogradu i sa zadovoljstvom mogu reći da su odnosi između Srbije i NATO-a bolji nego što se to čini običnom čoveku. Srbija postaje sve važniji partner NATO-a. Drago mi je da možemo da sarađujemo i razmenjujemo iskustva kroz program Partnerstvo za mir, u kom je Srbija jedna od aktivnijih zemalja, usredsređena na mogućnosti za obuku i izgradnju kapaciteta – rekao je Marineli za medije.


PROČITAJTE JOŠ

PRETVORILI SMO SE U KLINCE: Jelena uputila emotivnu poruku Novaku!

NEMA KRSNE SLAVE BEZ POPOVOG AMINA: Gazde traže potvrdu iz crkve svima koji slave!

OGLASIO SE BUDUĆI TRENER CRVENE ZVEZDE: Ovaj snimak Dekija Stankovića je zapalio društvene mreže!

BIZARNA KRAĐA U POŽEGI Grobar ukrao sa leša zlatni lančić od 600 evra


Trenutno, u skladu sa svojim potrebama i ambicijama, kao i spoljnom politikom, Srbija ima izbor od preko 1.600 različitih aktivnosti koje može raditi s NATO-om, rekao je Mrineli, dodajući da su Srbija i NATO vremenom razvili jako i praktično partnerstvo koje se zasniva na razumevanju da su susedi, a saradnja sa susedima na pitanjima bezbednosti čini sve građane sigurnijim.

Prema njegovom mišljenju, ključni događaji koji su obeležili saradnju između Srbije i NATO-a u 2019. bili su više zajedničkih aktivnosti koje su bile korisne za obe strane, poput posete nekoliko visokih zvaničnika NATO-a Beogradu ili toga da je, zahvaljujući Agenciji za podršku NATO-a i nabavku i njenom poverilačkom fondu, Tehnički remontni zavod u Kragujevcu dobio nove kapacitete

Na pitanje da li bi opredeljenje Srbije da "proširi i unapredi saradnju sa Organizacijom Ugovora o kolektivnoj bezbednosti" (Taškentski ugovor postsovjetskih država), moglo da bude prepreka u odnosima između Srbije i NATO-a u budućnosti, Marineli je rekao da NATO ne vidi nikakve prepreke za obostrano korisnu saradnju i da konstantno ističe da u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije.

Povodom vojne vežbe "Slovenski štit 2019" koju su Srbija i Ruska Federacija održale oktobru 2019. godine i njenog potencijalnog uticaja na odnose Srbije i NATO-a, on je podvukao da je izbor sistema naoružanja suvereno pravo svake zemlje, pa tako i Srbije.

"Svesni smo da je NATO i dalje kontroverzna tema u Srbiji", rekao je Marineli upitan o negativnoj percepciji NATO-a koja i dalje postoji u Srbiji prevashodno zbog bombardovanja 1999. godine i uloge koju je NATO igrao u ratovima u bivšoj Jugoslaviji, prenose mediji.

"Sećanja na vazdušnu kampanju 1999. su i dalje bolna tačka mnogima, naročito onima koji su izgubili voljene osobe. Kampanja nikad nije bila usmerena protiv srpskog naroda. Njen cilj je bio da se zaštite civili u širem regionu. Svaki izgubljen nedužni život je tragedija, zbog čega mi duboko žalimo. Nikad ne smemo da zaboravimo prošlost, ali možemo da gledamo unapred. To je ono što NATO i Srbija rade kroz ovo partnerstvo, gledamo ka boljoj budućnosti", zaključio je šef Kancelarije NATO-a u Beogradu.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter