Izvor:
14.11.2016 u 21:29
0

Napeto na granici sa Hrvatskom: Migranti prave haos ponovo!

Oko 130 migranata, koji su proveli noć na otvorenom pored puta kod graničnog prelaza Šid-Tovarnik, pokušali su da probiju barikadu policije i pređu granicu. Istovremeno, ministar policije Nebojša Stefanović je rekao da Srbija neće dozvoliti migrantima da blokiraju puteve i prelaze zato što žele u "zemlju koja ne želi da ih primi".

Migranti, poreklom iz Pakistana i Avganistana, odbili su smeštaj u centrima za azil protestujući što im nije dozvoljeno da legalno, preko Hrvatske, nastave put do država Zapadne Evrope.

Nakon pokušaja da probiju policijsku blokadu, krenuli su preko njiva u pokušaju da probiju ogradu i ilegalno pređu srpsko-hrvatsku granicu. Hrvatski policajci su raspoređeni duž njiva i verovatno će ih oni sprečiti da uđu u Hrvatsku, javila je TV N 1.

Noć je prošla bez incidenata, uz prisustvo jakih plicijskih snaga sa hrvatske strane graničnog prelaza, rekli su u Komesarijatu za izbeglice i migracije.

"Mi smo izbeglice. Dolazimo iz Pakistana i Avganistana. Nije zvanično, ali rat je tamo, gledate li vesti? Zato i bežimo. Protestovali smo pešačenjem, sada ćemo i sedenjem oko granice", rekao je u nedelju jedan od migranata, Husein iz Pakistana.

Grupa od oko 150 migranata krenula je u petak peške iz Beograda ka Hrvatskoj, kako bi put nastavili ka nekoj od zemalja Zapadne Evrope. Međutim, policija im nije dozvolila da prođu granični prelaz pa su migranti ostali da sede u blizini i da na taj način protestuju tražeći da se granice otvore.

Srbija neće dozvoliti migrantima da blokiraju autoput i granične prelaze zato što bi da uđu u neku drugu državu koja neće da ih primi, poručio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

On je, takođe, najavio da je "pitanje trenutka" kada će vlada predložiti skupštini novi zakon o azilu i novi zakon o strancima.

"Novi zakon o azilu je spreman, imamo i novi Zakon o strancima. Usaglašavamo novi zakon o strancima i želimo da ih oba predstavimo vladi i skupštini u isto vreme, a imaćemo i Zakon o DNK registrima, to su tri zakona koji su i nama u akcionom planu 24", rekao je Stefanović odgovarajući na pitanja novinara.

Ministar je dodao da je gotov Predlog zakona o azilu i da je već dobijeno mišljenje EU, kao i da se sada radi finalno usaglašavanje.

"Pitanje je samo trenutka kada će biti poslat skupštini", dodao je Stefanović.

N1
Foto: N1

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter