Izvor:
26.12.2019 u 17:14
0

SEDNICA PARLAMENTA KOSOVA Simić izglasan za potpredsednika Skupštine (VIDEO)

Potpredsednik Samoopredeljenja Glauk Konjufca izabran je za novog predsednika Skupštine Kosova. Slavko Simić ispred Srpske liste i Fikrim Damka izabrani su za potpredsednike Skupštine. Za potpredsednike Skupštine izabrani su i Arberie Nagavci iz Samoopredeljenja, Kujtim Šalja iz DSK i Memli Krasnići iz DPK.

Potpredsednik Samoopredeljenja Glauk Konjufca izabran je sa 75 glasova "za" od ukupno 111 prisutnik poslanika za novog predsednika Skupštine Kosova.


PROČITAJTE I OVO

NAJNOVIJA VEST Mladić ubio devojku nasred ulice u NOVOM SADU

AMFILOHIJE U VLADI CRNE GORE Nadam se nastavku rasprave o zakonu posle Božića uz učešće Mitropolije

FORENZIČAR O UBISTVU JELENE MARJANOVIĆ Zoran je slobodan ako tužilac ne uradi ovo (VIDEO)

TRI POTRESNE SUDBINE Za njih NEMA predaje! "Srbija na dlanu", VEČERAS u 21 SAT (VIDEO)


Predlog za izbor Konjufce dao je lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti.

Slavko Simić ispred Srpske liste izabran je za potpredsednika Skupštine sa 92 glasa "za", dva "uzdržana" i dva glasa "protiv".

Za potpredsednike Skupštine izabrani su i Arberie Nagavci iz Samoopredeljenja, Kujtim Šalja iz DSK i Memli Krasnići iz DPK sa 104 glasa "za".

Prva tačka dnevnog reda današnje sednice je uspostavljanje "ad hoc" odbora za verifikaciju kvoruma i mandata, nakon čega će uslediti polaganje zakletve poslanika. Sednica Skupštine Kosova je počela uspostavljanjem komisije za verifikaciju kvoruma i mandata poslanika.

Predsedavajući sednicom, najstariji poslanik iz Pokreta Samoopredeljenje Jahja Kokaj je na samom početku pozvao političke subjekte da predlože članove za verifikacionu komisiju, koja je izglasana sa 101 glasom i jednim glasom protiv.

Pokret Samoopredeljenje je predložio Aljbulenu Hadžiu, Demokratski savez Kosova Armenda Zemaja, a Demokratska partija Kosova Ganimete Musliu. Alijansak za budućnost Kosova je ispred svoje partije predložiila Rasima Seljmanaja, a Srpska lista Slavka Simića, Aljbulena Baljaj je predložena ispred NISMA-e.

I ostale manjinske stranke su predložile svoje predstavnike koji će činiti Komisiju za verifikaciju mandata poslanika i kvoruma.

Sednica se održava bez koalicionog sporazuma između Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova zbog neslaganja oko pozicije predsednika Kosova, pa nije sigurno da će biti izabrano predsedništvo Skupštine.

Uoči sednice, lider DSK Isa Mustafa izjavio je, nakon dvosatnog sastanka Predsedništva partije, da je njegova stranka i dalje zaintresovana za postizanje koalicionog sporazuma sa Pokretom Samoopredeljenje. Mustafa je, međutim, istakao da će DSK bezuslovno glasati vladu na čelu sa Samoopredeljenjem, ukoliko Pokret Samoopredeljenje ne prihvati sporazum prema uslovima DSK-a.

Prethodno je lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti saopštio da se na konstitutivnu sednicu Skupštine Kosova ide bez koalicionog sporazuma, zato što je Demokratski savez Kosova odbio njegovu ponudu.

Ustav Kosova ne precizira tačno vreme u okviru kog mora biti završen proces konstituisanja Skupštine, koja se bira na mandat od četiri godine.

Izvor: kosovo-online

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter