Izvor:
16.11.2016 u 23:14
0

Žestok okršaj vlasti i opozicije: U Narodnoj skupštini čule se psovke, incidenti umalo prerasli u veliko nasilje! (video)

Sednicu Skupštine Srbije obeležio je verbalni sukob poslanika Marjana Rističevića i poslanika Pokreta "Dosta je bilo" zbog čega je sednica na kratko prekinuta. Predsednica Skupštine Maja Gojković izrekla je drugu opomenu poslanici pokreta DJB Tatjani Macuri koja je, kako je rekla, pljunula poslanika Rističevića, kao i opomenu Nenadu Božiću jer mu je psovao majku.

"Žao mi je što ne mogu da izreknem meru udaljenja. Izričem još jednu meru – opomenu Tatjani Macuri, koja je od kolege Arsića već dobila opomenu jer je prekidala govornika. Niko nema pravo da ga pljuje i nema pravo da mu psuje majku", kazala je ona.

Rističević je govorio o nasilju nad ženama i pokazivao fotografije sa proslave pravosudnih organa koju su, kako je rekao, organizovali predstavnici bivše vlasti, a na kojoj je hrana služena na nagim "ohlađenim ženama da se hrana ne bi kvarila".

"Pokazivati fotografije na kojoj se jede hrana sa golih tela i stavljaju im novac u brushalter – ne vidim šta je veća ilustracija od nasilja nad ženama", kazala je Maja Gojković.

U jednom trenutku poslanici SNS i DJB okružili su Rističevića.

Rističević je nakon toga rekao da žali zbog incidenta koji nije izazvao, i da oprašta onima koji su mu psovali majku.

"Da li je dozvoljeno govoriti o istini? Ja praktikujem da ilustrujem slikama sa interneta dok govorim", kazao je on i podsetio da je predstavnik bivše vladajuće stranke govorio o robinjama u Srbiji.

Poslanici Pokreta "Dosta je bilo" su u Skupštini Srbije najavili podnošenje ustavne žalbe i krivičnih prijava protiv predsednice Skupštine Maje Gojković i nekih poslanika Srpske napredne stranke(SNS) zbog vređanja.

"Razumemo da to nije uobičajna sudska praksa, ali moramo da zaštitimo ugled i parlamenta, i poslanika od stalnog vređanja i omolovažavanja", rekao je Radulović novinarima.

On je optužio poslanike SNS da su "kordonima pokušali da spreče poslanike DJB da napuste skupštinsku salu".

Najavio je da će pravni tim DJB, posle pregleda snimka i stenograma, utvrditi protiv koga i za šta će biti podnete prijave.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da stoji iza svake opomene i kazne koje je izrekla poslanicima Pokreta "Dosta je bilo" (DJB).

Ona je novinarima u pauzi skupštinskog zasedanja rekla da je poslanica DJB Tatjana Macura pljunula poslanika Srpske napredne stranke (SNS) Marjana Rističevića, a da je Nenad Božić psovao majku Rističeviću, zbog čega im je izrekla opomene.

Maja Gojković je rekla i da je "sve to videla i čula" , kao i da su to videli i drugi poslanici.

"Čvrsto stojim iza svake svoje reči, opomene i kazne koje sam danas izrekla", rekla je Maja Gojković.

Predsednica Skupštine je ocenila da poslanici DJB u nedostatku argumenata konstantno vredjaju i omalovažavaju i poslanike i Skupštinu, i da su to isto radili i danas, na Svetski dan tolerancije.

"Valjda ne znaju ništa da kažu o zakonima koji su na dnevnom redu", rekla je ona.

Maja Gojković je pokazala novinarima nekoliko fotografije koje je prethodno Rističević pokazivao u skupštinskoj sali. Na jednoj od njih su, kako je rekla, bivši ministar odbrane, a sada lider Demokratske stranke, Dragan Šutanovac i bivši ministar kulture.

Predsednik i poslanik Nove Stranke Zoran Živković ocenio je da su poslanici Pokreta "Dosta je bilo" u Skupštini Srbije potpuno primereno reagovali na stalne uvrede i omalovažavanje vladajuće većine.

"Nisam video da je neko od njih pljunuo, a nisam čuo da je psovao onog koji obično govori iza mene, a kome neću ni ime da pomenem… i bili su potpuno u pravu", rekao je Živković novinarima.

On je rekao da je vladajuća većina svojim delovanjem i ponašenjem napravila da današnji Svetski dan tolerancije bude "taman dan u istoriji srpskog parlamentarizma".

Živković je rekao da su u Skupštini predstavnici vlasti pokazivali fotografije objavljene u tabloidima prvi put pre nekoliko godina, a potom i nedavno.

"Tada su bile crno-bele a danas su u boji… i očekujem da ih sledeće put pokažu u formatu 3D", rekao je Živković.

Dva video klipa iz Skupštine možete pogledati ovde:

B92
Foto: Parlament.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter