Izvor:
19.11.2016 u 00:39
0

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić: Očekujem otvoreni udar evropskih institucija za nezavisnost Kosova

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas u Beogradu da će neke evropske institucija vršiti "otvoreni udar" da Srbija prihvati da je Kosovo država.

"Imaćemo izgleda od nekih evropskih institucija otvoreni udar na pokrajinu Kosovo i Metohiju da nekako shvatimo i prihvatimo da je to država", rekao je Nikolić novinarima posle otvaranja izložbe povodom 175 godina od osnivanja Srpske akademije nauka i umetnosti.

Upitan kakav je problem juče imao sa šeficom Euleksa Aleksandrom Papadopulu, Nikolić je kazao da ona nije želela da nijedna njena reč sa sastanka bude citirana u saopštenju, a da on smatra da mediji moraju da budu obavešteni kada i o čemu on razgovara sa predstavnicima Euleksa.

"Ona nije rekla ništa što sa stanovišta njenog evropejstva ne bi smelo da se objavi u medijima. Tako da mi nije jasno zašto je stavila embargo na izjave", rekao je Nikolić i dodao da je Papodopulu pokazala "kako izgleda demokratija u organizacijama, kada misle da neka izjava neće da se svidi onima koji će tu istinu da pročitaju".

On je dodao da je njihov razgovor bio otvoren i da je izneo sve primedbe koje ima i da je on saradnicima rekao da se njena želja uvaži.

"Razgovor je bio iskren i otvoren i čak sam ja izneo sve primedbe koje, čini mi se sada, jedan predstavnik Srbije može da iznese o tome šta se sada dešava na Kosovu i Metohiji. Posebno primedbu kao odgovor na neku njenu tvrdnju, da ja razumem da oni uređuju stanje na Kosovu i Metohiji, ali ne razumem kako uređuju stanje na nazovi državi kosovu", rekao je Nikolić i dodao da Euleks ni ne pokriva sever Kosova osim zatvorima i pritvorima.

BIĆE ODGOVORNOSTI ZA NESTANAK ORUŽJA

Predsednik Nikolić izjavio je danas da "nema opuštanja" s naoružanjem, i da će neko snositi odgovornost zbog toga što je nestalo oružje iz skladišta u Garnizonu Beograd.

"Vrlo brzo ćemo ustanoviti da li je tako nešto bilo moguće i na nekom drugom mestu. Da li je ta naša potreba da stalno smanjujemo broj ljudi dovela do toga da neko pomisli da postoje apsolutno bezbedni objekti u kojima ne treba da bude ljudi, da ne budu kontrolisani", rekao je Nikolić.

On je ocenio da krađa oružja iz garnizonskog skladišta ipak "nije opasnost za građane Srbije".

Upitan o najavljenom štrajku vojske, Nikolić je rekao da svako ima svoja ljudska prava i da treba da pokaže čime je nezadovoljan, ali da vojska zbog prirode posla ne bi trebalo da štrajkuje.

"Kao što volimo da nam kažu kada su zadovoljni, tako treba da razmislimo i zbog čega su nezadovoljni, kako to može da se popravi. Mi ćemo razgovarati s njima, sve je na Ministarstvu odbrane koje mora da izvesti Vladu, i vojsci iskreno mora da se kaže realno i objektivno šta će da bude učinjeno", rekao je Nikolić.

On je dodao da se razmatra nacrt zakona koji bi regulisao status profesionalnih pripadnika Vojske Srbije.

Novosti.rs
Foto: Twitter / Томислав Николић

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter