Izvor:
13.05.2016 u 18:39
0

EK modifikuje zahteve prema SRBIJI ?

Evropska komisija (EK) mogla bi da "blago modifikuje" svoje zahteve prema Srbiji zbog hrvatske blokade, saznaje "Dojče vele" i dodaje da još postoji nada da bi do kraja juna, do kada traje holandsko predsedavanje EU, mogla da budu otvorena poglavlja 23. i 24.

Deluje, međutim, verovatnije da će otvaranje prvih poglavlja sačekati slovačko predsedavanje u drugoj polovini ove godine, poručuje nemački radio. Diplomatski izvori kažu da je najveći problem u Zagrebu i da se samo čeka na zeleno svetlo odatle.

Kako ističe radio, pozivajući se na više diplomatskih izvora, uprkos diplomatskoj aktivnosti po pitanju hrvatske blokade srpskih pregovora sa Evropskom unijom, na tom polju i dalje vlada "status kvo".

"Dojče vele" ističe da se u jednom internom papiru Ministarstva spoljnih poslova Nemačke navodi da Holandija želi da otvori pregovaracka poglavlja 23. i 24. do kraja juna i da taj stav jasno podržava Nemacka.

Uslovi za otvaranje poglavlja 23. su, prema našem viđenju, ispunjeni odgovarajućim akcionim planom. Stoga se zalažemo za podršku odgovarajućem izveštaju EK", stoji u dokumentu u koji "Dojče vele" ima uvid.

Podseća se na tri hrvatska zahteva, odnosno da Srbija ogranici nadležnost za ratne zločine na svoju teritoriju i državljane, da ispuni sve zahteve Haškog tribunala, i da utvrdi mehanizam prema kojem bi predstavnicima hrvatskih manjina bilo zagarantovano mesto u skupštini.

Od ta tri zahteva, Nemačka ima jedino razumevanja za uslov saradnje sa Tribunalom, ističe "Dojče vele".

U dokumentu se navodi da ostali hrvatski zahtevi prevazilaze nadležnosti Komisije i nisu pokriveni evropskim pravom, a izvori nemačkog radija ocenjuju da to znači da su druga dva zahteva političke, a ne pravne prirode.

Mislimo da je lopta u hrvatskom dvorištu. Kao predsedavajući se nadamo da će Hrvatska signalizirati da je spremna da promeni stav", rekao portparol holandskog predstavništva u Briselu Dirk-Jan Vermeij.

On je istakao da su holandski predsedavajući u kontaktu sa Zagrebom, ali da odatle još nema signala da bi pozicija mogla da se promeni.

Iako se hrvatske primedbe odnose na poglavlje 23. zbog njega je, podseća radio, zakočeno i poglavlje 24. jer je namera Brisela da u paketu otvori ta dva poglavlja koja se tiču vladavine prava, ljudskih prava, slobode i bezbednosti.

Vermeij tvrdi da su svi radni i pripremni sastanci obavljeni i da se čeka jedino zeleno svetlo Zagreba.

Izvor:Tanjug
Foto:Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter