19°C

Beograd

Photo: msp

Izvor: msp

IVICA DAČIĆ: Srbija posvećena vrednostima Jadransko-jonske inicijative

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić učestvovao je danas na video sastanku Jadransko-jonskog saveta Jadransko-jonske inicijative i ministarskom sastanku Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR).

Sastanku su kopredsedavali Dačić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, i njime je okončano jednogodišnje predsedavanje Srbije Jadransko-jonskoj inicijativi i Strategiji EU za Jadransko-jonski region. Dačić je izrazio žaljenje što se predsedavanje Srbije, usled pandemije korona virusa, nije okončalo petim Forumom u Beogradu prilikom kojeg bi pored, zajedničkog rada, svi imali priliku uživaju u tradicionalnom srpskom gostoprimstvu.

Šef srpske diplomatije predstavio je rezultate koje je Srbija postigla tokom jednogodišnjeg predsedavanja. Aktivnosti koje smo sprovodili sadržane su u Prioritetima i Кalendaru aktivnosti predsedavanja Srbije Jadranko-jonskoj inicijativi i EUSAIR, koje je usvojila Vlada Srbije. U svom izlaganju, ministar je ponovio posvećenost Srbije vrednostima Jadransko-jonske inicijative i pripadajućoj Strategiji.

- Želim još jednom da potvrdim posvećenost Srbije vrednostima Jadransko-jonske inicijative i pripadajuće Strategije, u okviru kojih sprovodimo aktivnosti koje nas, koji još nismo punopravne članice Evropske unije, jačaju na tom putu, a one koje to već jesu čine još boljim mestom za život - naveo je on.

Ministar je istakao i želju Srbije da nastavi da produbljuje saradnju u okviru Jadransko-jonskog regiona, naglasio da smo se tokom predsedavanja oslanjali na iskustva prethodnih predsedavajućih, sarađivali sa budućim predsedavajućim, isto tako oslanjali se na podršku i ekspertizu Stalnog sekretarijata Jadransko-jonske inicijative iz Ankone.

Takođe, ministar je predstavio i planove za dalje aktivno učešće Srbije u Jadransko-jonskoj inicijativi i EUSAIR, posebno imajući u vidu da i nakon okončanja svog predsedavanja Srbija ostaje deo "Predsedavajuće Trojke".

Nakon Srbije predsedavanje Jadransko-jonskoj inicijativi i EUSAIR, 1. juna 2020. godine, preuzima Slovenija.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti