25°C

Beograd

Photo: Twitter/FloridaforHRC

Izvor: kurir.rs

TRAMP PRESEKAO: Počistio Kurtija, on je budući premijer tzv. Kosova!

Tačka: Ustavni sud odlučio da potvrdi dekret Hašima Tačija o imenovanju drugog mandatara

Tvrdoglavo držanje blokade za robu iz Srbije očigledno se obilo o glavu kosovskom premijeru u ostavci Aljbinu Kurtiju. Za njega je već nađena zamena bez izbora, i to uz blagoslov američkog predsednika Donalda Trampa i Evropske unije.

Kormilo nove vlade trebalo bi da preuzme dosadašnji zamenik premijera Avdulah Hoti, inače funkcioner DSK Ise Mustafe, jer je kosovski ustavni sud odlučio da potvrdi dekret predsednika Hašima Tačija o njegovom imenovanju za mandatara nove vlade.

Trampov specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel poručio je da bi svi trebalo da poštuju ovu odluku.

- Ustavni sud je doneo odluku. Da bi se osigurali mir i stabilnost i podržao integritet kosovskog pravosudnog sistema, svi moraju poštovati odluku suda. Jedva čekam da nastavim svoj posao sa narodom Kosova i njihovom vladom - izjavio je Ričard Grenel.

Na poštovanje odluke suda pozvala je i Evropska komisija, a Tači je, uz poziv da se što pre formira nova vlada, naglasio da se u narednom periodu mora ojačati odnos sa SAD. Upravo je Kurti glavni krivac za poljuljane odnose Prištine i Vašingtona, jer je uporno ignorisao zahteve Vašingtona da se takse na srpsku robu ukinu. Budući mandatar Hoti bio je jedan od najglasnijih u Kurtijevoj vladi, koji je insistirao na američkom stavu.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun upozorava da ovaj potez s Hotijem kao mandatarom može biti korak ka političkoj stabilizaciji ili ka daljem produbljivanju krize u kosovskom političkom životu. Drecun napominje da će u novoj većini verovatno biti i kreator taksa Ramuš Haradinaj, dok lider Samoopredeljenja najavljuje proteste.

- Hoće li ovo s Hotijem doprineti nastavku dijalogu ne može se znati dok se ne razreše ključne dileme. Prvo, nova većina treba da u potpunosti ukine takse i odustane od priče o nekakvom reciprocitetu. Bez toga nema nastavka razgovora. Drugo, ne znamo ko će u ime Prištine biti sagovornik Beograda, a neophodan je kredibilan pregovarač, koji će imati političku snagu da dogovoreno i sprovede - kaže Drecun.

Mustafa je rekao da postoji šansa da sednica kosovskog parlamenta na kojoj će se glasati za novu Hotijevu vladu bude sazvana već za danas ili najkasnije za ponedeljak.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti