26°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Tanjug

Dačić: Uprkos izazovima pozitivna dinamika odnosa sa SAD

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je danas da uprkos realnim izazovima postoji pozitivna dinamika u odnosima Srbije i SAD koje su, između ostalog i važan partner u procesu postizanja trajnog, prihvatljivog, rešenja kosovskometohijskog problema.

"Srbija je opredeljena da otvorenim pitanjima pristupa na diplomatski i konstruktivan način vodeći računa o široj stabilnosti, spremna je za jačanje bilateralnih odnosa, a takav pristup je doveo da saradnja Srbije i SAD uprkos realnim izazovima koje ne skrivamo, ima pozitivnu dinamiku", rekao je Dačić i podsetio da je poslednjih godina intenziviran politički dijalog na svim nivoima što je doprinelo stvaranju stabilnog osnova za razvoj ukupnih odnosa.

OVO MORATE PROČITATI

NOVA BRUTALNA PRETNJA VUČIĆU Presedniku prete metkom

ZLO! NOVI UDAR NA SRBIJU! Ovako Zapad promoviše pedofiliju! (VIDEO)

ODLAZAK ŠIPTARSKOG LOBISTE Kraj američkog MANIPULATORA otvorio VRATA PAKLA ZA PRIŠTINU!

PREDSEDNIK VUČIĆ OTKRIO O KORONI: Stanje u Beogradu je GORE NEGO BILO GDE U SRBIJI

Ministar je na otvaranju drugog ciklusa Srpsko-američke akademije za lidere - na predavanju na temu srpsko-američkih odnosa, rekao da o toj pozitivnoj dinamici između Beograda i Vašingtona govori i inteziviranje političkog dijaloga na najvišem nivou i poziv predsedniku Donaldu Trampu da poseti Srbiju.

"Pitanje Kosova i Metohije zasigurno predstavlja najvažniju temu našeg političkog dijaloga", rekao je Dačić i dodao da Beograd ostaje potpuno otvoren za dalje razgovore o rešavanju tog pitanja.

Ministar je podsetio i na kontinuiranu podršku iz SAD u ostvarivanju članstva u Evropskoj uniji koju Srbija dobija, i izrazio očekivanja da će tako nastaviti obzirom da je očuvanje pozitivne dinamike u procesu evropskih integracija od izuzetnog značaja za stabilnost i razvoj ne samo Srbije već i celog regiona.

Dačić je ukazao i na važnost sagledavanja istorijskog konteksta odnosa Srbje i SAD kroz savezništva u kojima su se ogledale zajedničke vrednosi i udruženost za borbu za očuvanje slobodarskih načela, a sve kako bi se predvideli budući pravci razvoja odnosa dveju zemalja koji će u 2021. godini navršiti 140 godina.

Šef srpske diplomatije rekao je i da u sagledavnju odnosa Beograda i Vašingtona treba biti realan i priznati da je u njima oduvek bila prisutna asimetričnost.

SAZNAJTE JOŠ I OVO

PODRŠKA ZA SPC U CRNOJ GORI Uz svetinje 105 kapetana duge plovidbe

MESEČNI HOROSKOP Stigao je burni jul i zato ovo morate znati!

TURISTI, OPREZ! Granični prelaz EVZONI ZATVOREN DO 15. JULA!

NOVA HAPŠENJA U SLUČAJU "JOVANJICA" Uhapšeno još sedam osoba

Ali uprkos tome Srbija je pokazala da je moguće da jedna ne tako velika zemlja bude američki saveznik i važan prijatelj.

Podsetio da su glavnu notu odnosima sa SAD dali Nikola Tesla i Mihailo Pupin kao i da se predsednik Vudro Vilson zalagao za obnovu Srbije kao nezavisne države i njen izlazak na more, što je bio zahtev, koji je postao deo i njegovih 14 tačaka iz 1918. godine.

Ministar je istakao i važnost najdirljivijeg momenta u istoriji odnosa - 28. jula 1918. godine kada se na Beloj kući vijorila srpska zastava.

Dačić je podsetio i na bomardovanje i da je poslednja decenija 20 veka bila i najteži period u srpsko američkim odnosima, ali i nešto kasnije prizanje nezavisnosti Kosova što je, kako kaže tema u vezi sa kojom Srbija i SAD i danas imaju suštinski različite pozicije.

Podsetio je i na podršku koju je dobila incijativa Mini Šengen iz Vašingtona, ali i na onu tokom pandemije kovida.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar