Izvor:
14.01.2017 u 21:19
0

Dačić najavio novitete u MSP: Radimo na uspostavljanju jake EKONOMSKE diplomatije!

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da će to ministarstvo u ovoj godini nastaviti da se bori za očuvanje teritorijalnog integriteta, da će biti posvećeni najvažnijem cilju punopravnom članstvu u EU, kao i da će se raditi na uspostavljanju ekonomske diplomatije.

On je naglasio da je Srbija tokom prošle godine otvorila četiri nova poglavlja sa EU, da je posvećena svom najvažnijem cilju, a to je punopravno članstvo sa EU, te da će nastojati da u godini pred nama otvori više pregovaračkih poglavlja nego u prethodnoj godini.

Kako je rekao, Srbija posebnu pažnju posvećuje regionalnoj saradnji, te je značajan doprinos imala u pokretanju i realizaciji projekata i aktivnosti u okviru Berlinskog procesa.

– Posebnu pažnju smo posvetili očuvanju regionalne stabilnosti i ublažavanju posledica migrantske krize, a to će biti izazovi sa kojima ćemo se suočavati i u narednom periodu – rekao je Dačić na novogodišnjem prijemu priređenom za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija, kao i za glavne i odgovorne urednike medija.

Dačić kaže da će ministarstvo koje vodi nastaviti i u ovoj godini da se bori za očuvanje teritorijalnog integriteta zemlje, te da Srbija nikada neće bežati od dijaloga sa bilo kim, pa ni sa predstavnicima Prištine.

– U više navrata smo pokazali i dobru volju i spremnost da ispunimo obaveze koje iz dijaloga proisteknu, jednaku posvećenost očekujemo i od druge strane, ali na žalost to u praksi nije bio slučaj – dodao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je podsetio da izveštaji međunarodnih finansijskih institucija pokazuju da je Srbija ostvarila izuzetne rezultate na ekonomskom i finansijskom planu po svim parametrima.

Razvijena i prosperitetna Srbija, kako kaže, je Srbija za kakvu se zalaže vlada na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, ali i Srbija kakvu želi većina građana, te da napretkom i stabilnošću doprinosimo razvoju čitavog regiona.

– Prioritet MSP u narednom periodu biće uspostaljanje pravnog okvira i adekvatne strukture ekonomske diplomatije. Čilj nam je da stvorimo nešto što u ovoj fazi neće biti široko, ali će biti efikasna , prilagođena zahtevima vremena – rekao je dačić.

Srbija ima za cilj, kako kaže, da stiče nove prijatelje, a da ne izgubi nijednog starog, kao i da jača međunarodne veze.

On je podsetio da je uspostavljena bliska saradnja sa važnim međunarodnim partnerima Rusijom, SAD, Kinom, sa praktičnom svim zemljama EU, sa susednim zemljama, kao i sa zemljama Afričke unije i Pokreta nesvrstanih.

Tanjug
Foto: Twitter/InSerbia News

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter