19°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Tanjug

SASTANAK U BRISELU Prvi korak, cilj konačno rešenje

Od sutrašnjeg sastanka srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija, uz posredovanje EU, ne očekuje se mnogo i on se posmatra pre svegai kao prvi korak u obnovljanju procesa, koji, kako Tanjug saznaje, EU namerava da "intenzivira" od septembra, pa se tako i sve analize pred sutrašnji susret svode na pitanje - koliko su ambicije EU da se postigne konačan sporazum između Beograda i Prištine, osnovane.

Dopisnica RTV Kosovo Ðeraćina Tuhina iz Brisela kaže da je kosovska javnost već godinama spremna za ”istorijski dogovor” sa Srbijom koji su godinama unadzad najavljivali i predsednik Hašim Tači, ali i EU posrednici.

- Kosovska javnost očekuje da taj sporazum obuhvati eksplicitno priznaje kosovske nezavisnosti od strane Srbije. To sve vreme govore politički lidera u Prištini uključujući i trenutnog premijera Hotija - kaže Tuhina.

Ona dodaje da je kosovska javnost svesna da u tom procesu treba nešto ”dati” Srbiji.

- Do nedavno se mislilo da se to tiče razmene teritorija. Pošto je to sad skinuto sa stola, verovatno ćemo se vratiti na temu nadležnosti koje će imati Zajednica srpskih opština na Kosovu - smatra Tuhina.

Za razliku od maksimalistikih yahteva Prištune koja kao jedini ishod pregovora vidi priznanje kosovske nezavisnosti, pozicija Srbije je, prema oceni dopisnika RTV Srbije iz Brisela Dušana Gajića više ”taktička”.

- Iz izjava koje čujemo možemo da zaključimo da je pregovarčka pozicija Srbije da nešto dobijemo ako ćemo da pravimo ustupak oko statusa Kosova - kaže Gajić.

On navodi da je to ”nešto” još nedefinisano, ali ocenjuje da se može odnositi na prava Srba i Srbije na Kosovu i Metohiji i ubrzanje evrointegracija Srbije.

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu, nemačka poslanica Viola fon Kremon pred nastavak dijaloga Beograda i Prištine kaže da je optimista i da se nada "uspešnom rešenju" procesa do kraja godine.

- Očekujem da ćemo videti sporazum o međusobnom priznanju tokom jeseni. Za to se moramo založiti i na tome raditi sa obe strane - navodi fon Kramon.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti