Izvor:
23.01.2017 u 20:58
0

Nova runda dijaloga počinje sutra: Brisel pozdravlja nastavak razgovora Beograda i Prištine na najvišem nivou!

U Briselu će sutra biti održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine, kojoj će, pored premijera Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Ise Mustafe, prisustvovati i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i kosovski predsednik Hašim Tači.

Brisel pozdravlja dolazak predstavnika Beograda i Prištine na najvišem nivou, na sutrašnji sastanak, izjavila je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić, ocenivši da razvoj situacije poslednjih dana naglašava potrebu za pojačanom opredeljenošću i angažovanjem obe strane.

Kocijančić je objasnila da su ”prvi sagovornici” u okviru dijaloga na visokom nivou premijer Vučić i kosovski premijer Tači, ali da obe strane imaju pravo da odlučuju o sastavu svojih delegacija koje učestvuju na sastancima u Briselu.

Obaveštena je, kazala je, da će pored premijera i predsednici obe strane učestvovati na sutrašnjem dijalogu o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Razvoj događa poslednjih dana naglašava porebu za pojačanom posvećenošću i angažovanjem obe strene kroz dijalog”, poručila je Kocijančić u sedištu Evropske komisije u Briselu.

Ona je ponovila da je napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije od najveće važnosti za obe strane, region i EU.

”Obe strene su se posvetile dijalogu i mi očekujemo da se takvo opredeljenje nastavi uključujući i primenu dogovorenih sporazuma”, naglasila je Kocijančić.

Dodala je da je dijalog proces koji ima konkretne rezultate, od koji su neki sprovedeni u praksi, a neki još čekaju primenu na terenu.

U diplomatski izvorima Tanjuga u Briselu očekivanje je da će sutrašnji dijalog Beograda i Prištine za osnovni cilj imati spuštanje tenzija i stvaranje uslova za nastavak tehničkog rada na primeni dogovorenog.

Premijer Vučić izjavio je juče da u narednim razgovorima u Briselu zajednički zaključak mora biti da ne sme doći do upotrebe oruđa i oružja i naglasio da posle sastanaka sa Federikom Mogerini i Angelom Merkel mirnije gleda na situaciju na zapadnom Balkanu.

Vučić je rekao da neće biti nimalo jednostavni razgovori u utorak, da se polazi sa dve suprotstavljene premise, oni da je Kosovo nezavisno mi da je deo teritorije Srbije i da je teško da se dođe do zajedničkog zaključka ali da on mora biti postugnut da se oružje ne upotrebljava.

Objasnio je da je nakon slučaja sa vozom, koji je krenuo iz Beograda ka Kosovskoj Mitrovici, vidi da policijske jedinice na severu Kosova i Metohije mora da budu sastavljene u skladu sa etničkim sastavom te da to važi i za specijalne jedinice a ne da se šalje ROSU sa 100 odsto albancima u njoj.

Vučić je rekao da delegacija Beograda u Brisel ide da pokuša da se dogovori, te da i jedna i druga strana treba da učine neki ustupak.

Predsednik Nikolić izjavio je juče da će Srbija insistirati na miru, do koga se došlo zahvaljujući sporazumima u Briselu i koji može da bude očuvan jedino ako ga sve strane poštuju.

– Albancima ćemo otvoreno reći da je poštovanje sporazuma uslov za mir, a predstavnicima EU da imaju obavezu da preduprede, a ako to nije moguće onda zaustave svaku akciju koja direktno ugrožava mir i bezbednost svih stanovnika Kosova i Metohije – rekao je Nikolić za Sputnjik.

Nikolić je podsetio da Srbija želi da nastavi dijalog i da ga neće prva prekinuti.

– Želimo mir i mi ga nećemo prvi ugroziti – zakljucio je srpski predsednik, prenosi Sputnjik.

U Briselu se naglašava da je jasno da u ovom trenutku prvo tenzije između Beograda i Prištine moraju da budu spuštene i da je u tom kontekstu dobro što obe delegacije dolaze u ”pojačanim sastavima”.

EU očekuje da svi najviši zvaničnici sa obe strane pokakžu jasnu posvećenost i angažman za nastavak dijaloga i primenu dogovorenih sporazuma.

Zato se i očekuje da će se sutrašnji sastanak razlikovati od regularnih rundi dijaloga kada je agenda o pojedinačnim otvorenim pitanjima bila jasno definisana. Ovoga puta, saznaje Tanjug iz izvora bliskih kabinetu visoke predstavnie Federike Mogerini može se očekivati razgovor ”u širem kontestu” koji će voditi napretku u celokupnom procesu normalizacije odnosa Beogarad i Prištine

Očekuje se da će razgovori početi u utorak na kraju radnog dana i trajati tokom večeri u zgradi Evropske službe za spoljne poslove.

Delegacije Beograd i Prištine prvo bi trebalo da se dovojeno sastanu sa šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini, a zatim da nastave razgovor u okviru zajedničke radne večere.

Izvor:Blic.rs
Foto:Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter