Izvor:
23.01.2017 u 21:49
0

Nikolić na obeležavanju 75. godišnjice Novosadske racije: Da se zlo i bezumlje nikada ne ponove!

U Novom Sadu je danas obeležena 75. godišnjica Novosadske racije, odnosno masovne likvidacije Srba, Jevreja i Roma koje su u januaru 1942. izvele mađarske vlasti na području tada okupirane Bačke.

Kao izgovor za tu akciju, koju su tadašnje mađarske vlasti službeno opisale kao policijsku raciju, je poslužilo nastojanje da se likvidira tamošnji partizanski pokret, ali u stvarnosti su mađarske vlasti nastojale da se uklone "neželjeni elementi" sa teritorija pripojenih Mađarskoj po završetku aprilskog rata.

Za mesec dana je ukupno ubijeno između 3000 i 4000 ljudi, te je Novosadska racija predstavljala najveći pokolj na području Vojvodine u Drugom svetskom ratu.

Obeležavanju godišnjice ovog događaja, prisustvovao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručivši prisutnima da sa istorijske distance od 75 godina, koliko je prošlo od Novosadske racije, rane na biću naroda zaceljujemo praštanjem, pomirenjem, iskrenom posvećenošću da se zlo i bezumlje nikada ne ponove.

Nikolić je rekao da te rane lečimo istinskim naporima da se sačuva mir i da smo se u ljudskoj i hrišćanskoj ljubavi pomirili i oprostoli jedni drugima, ali da zaboraviti niti možemo niti smemo.

"Iako nema srpske, jevrejske ili romske kuće u ovom gradu koja ne pamti svoje stradale pretke – nevine žrtve Novosadske racije, prošlost ne možemo izmeniti, ali sadašnjost i budućnost valja nam graditi na razumu koji poziva na saradnju, na emocijama koje počivanju na praštanju, nikad na mržnji i osveti", rekao je Nikolić.

On je naglasio da je snaga čoveka i naroda u praštanju, u očuvanju i ngvanju kulture sećanja i sposobnosti da se uprkos teškoj prošlosti grade budući odnosi sa svima koji dele jednaki sistem vrednosti sveden na jednostavno učenje o dobroti i čovekoljublju.

Racija je, po rečima Nikolića, sprovedena između 4. i 29. januara 1942. godine, otpočela je u Šajkaškoj, nastavljena u Novom Sadu, a završila se u Bečeju. Za tri dana racije, kako je istakao, u vodama Dunava nestale su hiljade i hiljade Srba i Jevreja, a pored njih ubijen je i jedan broj pripadnika drugih etničkih grupa, najvećim delom Roma.

"Sećamo se danas stravičnih zločina tokom Novosadske racije, ne zato da bismo bili ogorčeni, ili da bismo popreko gledali komšije. nema krivice čitavog naroda, samo pojedinaca, bolesnih umova zadojenih fašizmom i nacizmom, ideologijama koje dojučerašnjeg suseda pretvaraju u zver. Potsećamo se na te događaje da bismo prepoznali uzroke nesuglasica kako bi ih u korenu presekli i sprečili da dođe do katastrofalnih posledica", kazao je Nikolić.

On je istakao da je različitost naše bogatstvo i naša prednost, a da je zajedništvo naša vrlina koja je izuzetno dragocena. Po njegovim rečima trenuci u prošlosti kada kada se u čoveku probudi zver su za nama jer se na ovim prostorima vekovima živi u zajedništvu i slozi, Srbija je, kako je naglasio, u praksi uvek primenjivala i više od onog što od nje zahteva zakon.

Predsednik Nikolić je kazao da bi Srbija u svoj pravni sistem trebalo da uvede "Ustanovu Spomen žrtve" i da se objedini jedinstven spomen kompleks u znak sećanja na sve nevine žrtve koje su, kako je rekao, "podnete u pokušaju istrebljenja čitavog srpskog naroda, jevrejskog, romskog i drugih bratskih naroda sa ovih prostora pre svega tokom Prvog i Drugog svetskog rata".

Kako je pojasnio, cilj i smisao je da se sa najdubljim poštovanjem odnosimo prema stradanju i mučeništvu da u istorijskom pamćenju nosimo sećanje na herojsku žrtvu kao najuzvišeniju vrednost i da se oštro suprostavljamo zaboravu i poricanju.

"Imajući u vidu zajednički generički pojam za genocid nad pojedinim narodom, predlažem da se ustanovi jedinstven pojam – zatiranje – koji će da označava srpsko stradanje kao što su "Holokaust" i "Porajmos" univerzalno prihvaćeni pojmovi koji se vezuju za stradanje jevrejskog i romskog naroda. "Zatiranje" neka označava pokušaj istrebljenja srpskog naroda za vreme Prvog svetskog rata, ali i fašističkih režima u Nacističkoj Nemačkoj i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je na kraju svog obraćanja podsetio da je pre četiri godine u Čurugu, zajedno sa predsednikom Mađarske otvorio spomenik stradalima tokom Drugog svetskog rata, te da je na taj način otvorena nova stranica u bilateralnim odnosima dve zemlje.

"Sećajući se prošlosti osnažili smo budućnost prijateljskih dobrosusedskih odnosa", zaključio je Nikolić, dodajući da je tada citirao pouku zapisanu u Poslanici Rimljanima – "Koliko god je do vas budite u miru sa svima".

Na komemorativnom skupu povodom obeležavanja godišnjice Novosadske racije obratio se i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji je rekao da su na današnji dan pre tačno 75 godina zločinačke fašističke horde marširale ulicama Novog Sada, prljale naš voljeni grad.

"I danas osećam bes i gorčinu jer nije sprečen užas koji je zauvek okovao Novi Sad, kao što ga svakog januara okivaju sneg i led i ova jeziva ledena tišina Dunava. Osećam i tugu, nemerljivu i neizrecivu, zbog više hiljada pobijenih Novosađana, Srba, Jevreja, Roma, među kojima je bilo mnogo dece, starih i nemoćnih lica. Zbog svih nevinih žrtava čija je jedina krivica, u bolesnim umovima fašista, bila u tome što su pripadali drugom narodu i drugoj veri", rekao je Vučević.

On je kazao da je odrastao uz priče o jezivom ledenom januaru, o tužnim sudbinama porodica koje su nestale pod ledom, o čitavim generacijama okovanim santama leda, o celom jednom gradu u hladnom Dunavu.

Po Vučevićevim rečima 21. 22. i 23. januar 1942. godine odredili su tragičnu sudbinu mnogih novosadskih porodica, ali su, kako je naglasio, odredili i sudbinu svih nas koji smo godinama kasnije stasavali.

"I dečački mi je bilo teško da shvatim zašto je racija morala da izabere baš moje komšije i baš moj grad, ali učeći lekcije o životu i o praštanju naučio sam onu najvažniju – u životu ne sme biti izgovora za borbu protiv fašizma, nacizma i svih ideologija usmerenih protiv čoveka", kazao je Vučević, naglasivši da je antifašizam i antinacizam u tradiciji našeg naroda.

Vučević je istakao da osim trajnog sećanja u našoj nacionalnoj svesti, istina o fašističkoj raciji treba da nas ujedini u borbi protiv patološke mržnje i šovinstičkog ludila, naglasivši da veruje da se više nikada nećemo brojati ni prebrojavati po krvnim zrncima već samo po čovečnosti i da, kako je kazao, veruje da će uvek biti važnije kakvi smo, a ne ko smo i da ćemo u Novom Sadu uvek slobodno govoriti i srpski i romski i mađarski i uvazavati se i razumeti u svim našim razlikama.

"Danas 75 godina polse događaja koji je opomena za čovečanstvo Novim sadom vladaju neki novi optimizam, želja da napredujemo, da se razvijamo, da radimo sve ono u čemu je zlo prekinulo hiljade naših sugrađana. To je tga sa kojom živimo, ali koja nas podstiče da budemo bolji ako verujemo u sebe i u naše zajedništvo", poručio je na kraju gradonačelnik Novog Sada.

Tanjug
Foto:Facebook/predsednikrs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter