Izvor:
24.01.2017 u 08:57
0

Pozitivna reakcija na nastavak dijaloga: Pored premijera, u Briselu i predsednik Nikolić!

U Briselu će danas biti održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine, kojoj će, pored premijera Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Ise Mustafe, prisustvovati i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i kosovski predsednik Hašim Tači.

Brisel pozdravlja dolazak predstavnika Beograda i Prištine na najvišem nivou, na sastanak, izjavila je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić, ocenivši da razvoj situacije poslednjih dana naglašava potrebu za pojačanom opredeljenošću i angažovanjem obe strane.

Obaveštena je, kazala je, da će pored premijera i predsednici obe strane učestvovati na današnjem dijalogu o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

– Razvoj događa poslednjih dana naglašava porebu za pojačanom posvećenošću i angažovanjem obe strene kroz dijalog – poručila je Kocojančić u sedištu Evropske komisije u Briselu.

Ona je ponovila da je napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije od najveće važnosti za obe strane, region i EU.

"Obe strene su se posvetile dijalogu i mi očekujemo da se takvo opredeljenje nastavi uključujući i primenu dogovorenih sporazuma", naglasila je Kocijančić.

Dodala je da je dijalog proces koji ima konkretne rezultate, od koji su neki sprovedeni u praksi, a neki još čekaju primenu na terenu.

U diplomatski izvorima Tanjuga u Briselu očekivanje je da će današnji dijalog Beograda i Prištine za osnovni cilj imati smanjenje tenzija i stvaranje uslova za nastavak tehničkog rada na primeni dogovorenog.

Vučić juče izjavio da nema prevelika očekivanja uoči današnjeg nastavka dijaloga u Briselu i da je izgubio poverenje u Prištinu, ali da se nada jasnim porukama EU u vezi s korišćenjem oružja i oruđa gde mu nije mesto.

"Nemam prevelika očekivanja, važno je da zamolimo evropske zvaničnike da ne podržavaju dovođenje oruđa i oružja gde mu nije mesto, a sve ostalo rešavaće se nekim drugim putem", rekao je Vučić.

Kako kaže, nada se takođe da će šefica evropske diplomatioje Federika Mogerini odlučiti da susreti budu češći, jer, primećuje, incidenti se događaju upravo kad se sastanci duže ne održavaju, ili bar ne kao ranije.

Insistiraće, dodao je, da se svi problemi rešavaju razgovorom, mada, kako kaže, izgubio je donekle poverenje u pojedine pregovarače s albanske strane, pa razgovor sigurno neće teći kako je to bilo uobičajeno prethodnih godina.

"Ne postoji sigurno niko ko poznaje razgovore s Albancima kao ja. Pričao sam i sa Dačićem… Zato što ih poznajem ponekad sam i deprimiran zbog reakcija koje dolaze iz Srbije i to od ljudi koji pojma nemajuu šta se u tim razgovorima događa. A sam sam izgubio poverenje u albanske predstavnike, jer ne možete jedan dan da razgovarate, a sutra šaljete tenkove", primetio je Vučić.

"Mozemo da nastavimo razgovor, ali on neće nikad imati onu vrstu poverenja koja se tri, četiri godine gradila. Biće teško doći do zaključka, ali bolje i teško, nego nikako. Svaki rezultat koji uključuje mir i stabilnost je dobar rezultat" poručio je srpski premijer.

Nikolić je u nedelju izjavio da će Srbija insistirati na miru, do koga se došlo zahvaljujući sporazumima u Briselu i koji može da bude očuvan jedino ako ga sve strane poštuju.

"Albancima ćemo otvoreno reći da je poštovanje sporazuma uslov za mir, a predstavnicima EU da imaju obavezu da preduprede, a ako to nije moguće onda zaustave svaku akciju koja direktno ugrožava mir i bezbednost svih stanovnika Kosova i Metohije", rekao je Nikolić za Sputnjik.

Nikolić je podsetio da Srbija želi da nastavi dijalog i da ga neće prva prekinuti.

"Želimo mir i mi ga nećemo prvi ugroziti", zaključio je srpski predsednik, prenosi Sputnjik.

U Briselu se naglašava da je jasno da u ovom trenutku prvo tenzije između Beograda i Prištine moraju da budu spuštene i da je u tom kontekstu dobro što obe delegacije dolaze u "pojačanim sastavima".

EU očekuje da svi najviši zvaničnici sa obe strane pokakžu jasnu posvećenost i angažman za nastavak dijaloga i primenu dogovorenih sporazuma.

Zato se i očekuje da će se današnji sastank razlikovati od regularnih rundi dijaloga kada je agenda o pojedinačnim otvorenim pitanjima bila jasno definisana.

Ovoga puta, saznaje Tanjug iz izvora bliskih kabinetu visoke predstavnice Federike Mogerini može se očekivati razgovor "u širem kontestu" koji će voditi napretku u celokupnom procesu normalizacije odnosa Beogarad i Prištine.

Očekuje se da će razgovori početi u utorak na kraju radnog dana i trajati tokom večeri u zgradi Evropske službe za spoljne poslove.

Delegacije Beograd i Prištine prvo bi trebalo da se odvojeno sastanu sa šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini, a zatim da nastave razgovor u okviru zajedničke radne večere.

Izvor: Tanjug.rs
Foto: Twitter/ecOikoinfo

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter