Izvor:
28.01.2017 u 04:52
0

Novi RAT na pomolu: Putin kreće u Libiju!

Rusija se, nakon Ukrajine i Sirije, odlučila uključiti u još jedan kritični sukob.

U Libiji će početi da naoružava Libijsku nacionalnu armiju (LNA) odmetnutog generala Kalife Haftara, koja ratuje sa Vladom nacionalnog sporazuma, priznatu od strane međunarodne zajednice.

Informacije o ovom potencijalno eksplozivnom razvoju događaja za “Middle East Eye” je otkrio visoki izvor iz alžirske vojske, koja je i sama uključena u haotičnu situaciju u Libiji.

– Moramo se suočiti s činjenicama. Nećemo zauvek čekati političke stranke u Libiji da postignu dogovor. Libiji treba obnova vladavine zakona u celoj zemlji i snažna vojska koja je sposobna da garantuje sigurnost sve do njenih granica. A sa Rusima imamo zajedničku viziju – rekao je navedeni izvor.

LNA kontroliše istočni dio Libije i podržava Predstavnički dom smešten u Tobruku, koji se sa Vladom nacionalno sporazuma u Tripoliju nadmeće za kontrolu nad državom.

Alžirski izvor tvrdi da su Rusi postigli dogovor s generalom Haftarom prilikom njegove posete nosaču aviona Admiral Kuznjecov 11. januara kad je uplovio u libijske teritorijalne vode. Dogovori su se prethodno vodili i kad je Haftar u novembru prošle godine posetio Moskvu.

Alžir se službeno još uvek zalaže za političko rešenje sukoba i pomirenje zaraćenih strana, ali očito u isto vreme polaže svoje karte na stranu za koju misli da će odneti prevagu.

S obzirom da su, kako piše Middle East Monitor, u Libiji već prisutne američke vojne snage (oko hiljadu vojnika), kao i italijanske i britanske, koje se bore na strani vlade u Tripoliju, dok su francuske snage navodno uključene u operacije na strani Haftara, rusko uplitanje moglo bi da dovede do opasne eskalacije sukoba.

Kurir.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter