Izvor:
29.01.2017 u 01:52
0

Smeta mu RS: Izetbegović traži Republiku Srba, Hrvata i Bošnjaka!

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović namerava da podnese novu apelaciju Ustavnom sudu BiH u vezi sa obeležavanjem Dana Republike, ali i da ospori ime Srpske, saznaje „EuroBlic“.

Izvori bliski političkom Sarajevu tvrde da će Izetbegović sada pokušati da pred Ustavnim sudom BiH ospori Zakon o Danu RS, koji je usvojen krajem oktobra prošle godine. Tim zakonom, između ostalog, propisano je da se 9. januar obeležava i praznuje kao sekularni praznik, kao i da Vlada RS uređuje način obeležavanja i praznovanja Dana Republike.

Da je nova apelacija na vidiku, za “EuroBlic” potvrđuje i šef Kluba Bošnjaka u Veću naroda RS Mujo Hadžiomerović.

– Borićemo se svim pravnim sredstvima protiv tog zakona, jer je reč o velikoj zloupotrebi prava, pogotovo što su Vladi RS data ovlaštenja da kojekakvim odlukama određuje praznovanje tog datuma. Želimo da se o tome izjasni institucija koja je već jednom rekla šta misli o tom zakonu i prazniku, a to je Ustavni sud BiH – rekao je Hadžiomerović.

Osim Zakona o Danu RS, izvori „EuroBlica“ tvrde da bi lider SDA i bošnjački član Predsedništva mogao da pred Ustavnim sudom BiH ospori i sam naziv Republika Srpska. Nezvanično saznajemo da je u Izetbegovićevom opticaju ime „Republika Srba, Bošnjaka i Hrvata“.

Iz tog razloga, biće posebno interesantno videti kako će se Izetbegović izjasniti prema deklaraciji koju su pripremili njegovi koalicioni partneri na nivou BiH iz PDP, a kojom se stavlja moratorijum na podnošenje apelacija Ustavnom sudu BiH u vezi sa pitanjima koja se tiču prošlosti.

Istovremeno, u vladajućoj stranci u Srpskoj – SNSD, kažu da su i oni upoznati da Izetbegović priprema „novi udar na RS“ i poručuju predstavnicima RS koji su u vlasti na nivou BiH da moraju biti žustriji prema bošnjačkom lideru.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter