5°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Blic.rs

NOVA VLADA SRBIJE: Danas pada konačna odluka! Oni ulaze u "uži izbor"

Sednica Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) održava se danas, a posle nje će se konačno znati sve: ko će biti novi ministri, ko će voditi koje resore i koga u novoj Vladi Srbije više neće biti.

HRONIKA

UŽAS KOD ŠAPCA: Zgrabio sekiru i udario brata!

TEŠKA NESREĆA KOD BEOGRADA: Kombi sleteo s puta, POVREĐENI radnici!

DETALJI MISTERIOZNE SMRTI U NIŠU: Tinejdžer bežao od čoveka, pao, i više nije ustao

Posle 10 sati, kada će SNS sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu doneti konačnu odluku o novim ministrima u Vladi Srbije, sve nedoumice bi trebalo da budu otklonjene.

Dok se to ne dogodi, ostaju spekulacije, ali postoji i nekoliko stvari koje su već sada izvesne.

Jedna od njih je da će nova vlada, na čijem čelu će biti Ana Brnabić, imati 21 ministarstvo. Iako formalno ovaj Predlog zakona o ministarstvima nije usvojen, to će se dogoditi već sutra, tako da oko toga dilema više nema.

Ne bi trebalo da bude dilema ni oko pojedinih ministarskih mesta, iako su mediji ovih dana spekulisali o mogućim kandidatima, resorima, promenama u njima, deljenju i uvođenju novih ministarstava.

Iz BIA u Ministarstvo pravde

Ono što je, prema saznanjima vrlo izvesno, jeste da promene dolaze u resor pravde.

Kako smo eksluzivno objavili, novo lice će biti na čelu Ministarstva pravde, a reč je o Maji Popović, advokatu, koja na ovu funkciju dolazi iz Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Ona će na ovom mestu naslediti Nelu Kuburović, za koju se još ne zna da li će ostati u ministarstvu na čijem je čelu bila, ili će možda preuzeti novu funkciju.

Maja Popović biće jedna od čak 11 žena u novoj Vladi Srbije.

Nova-stara lica

Među njima trebalo bi, takođe prema nekim informacijama da se nađe i Gordana Čomić, bivša poslanica DS, koja će najverovatnije biti zadužena za novo ministarstvo - za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Novo lice mogla bi da bude i članica Kriznog štaba i zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević, za koju se spekuliše da će možda voditi ministarstvo rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja. Ova informacija, za sada, međutim nije potvrđena.

Takođe nezvanično, u Nemanjinu 11 mogla bi "iz komšiluka" da se preseli i Ivena Vujević, aktuelna predsednica opštine Savski Venac, za koju se piše da bi mogao da joj bude poveren resor ekologije i zaštite životne sredine.

Prema informacijama, razloga za brigu nema ni aktuelni ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji će i ubuduće biti na čelu Ministarstva zdravlja.

Rotacije

U novoj Vladi Srbije biće i rotacija, a kojih i kako će one izgledati, danas će se znati precizno.

Za sada, pominje se da bi ministri Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin mogli da zamene resore, pa će Vulin u MUP, a Stefanović u odbranu.

Da će se Nebojša Stefanović baviti bezbednošću sugerisao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre nekoliko dana, rekavši da je Stefanović dobro vodio policiju, i da će se i ubuduće baviti "važnim poslovima iz sektora bezbednosti".

Rotacije, ovog puta među koalicionim partnerima, SNS i SPS dešavaju se i na drugim poljima. Jedno od njih je diplomatija koju bi, prema navodima medija, ubuduće mogao da vodi Nikola Selaković, bivši ministar pravde i aktuelni generalni sekretar predsednika Srbije.

Tako će on preuzeti MSP, koje je do sada vodio lider SPS Ivica Dačić, koji je samo pre nekoliko dana preuzeo funkciju predsednika Skupštine Srbije. Tako je SNS-u pripao MSP, a socijalistima parlament.

Zamena bi mogla da se dogodi i sa energetikom i građevinom, koju su do sada vodili Aleksandar Antić (SPS) i Zorana Mihajlović (SNS). Kako se spekuliše, ona bi mogla da se vrati u svoje staro ministarsvo - energetiku, na čijem čelu je već bila, dok bi Antiću u novoj podeli mogla da pripadne građevina.

Novo ministarstvo, stari ministar

Među tri ministarstva koja do sada nisu postojala naći će se i Ministarstvo za brigu o selu, na čijem čelu bi mogao da se nađe dosadašnji ministar bez portfelja Milan Krkobabić.

Mediji su prethodnih nedelja pisali da bi resor privrede mogla da preuzme "žena zmaj", direktorka "Prve petoletke" i jedna od najuspešnijih menadžerki u Srbiji Anđelka Atanasković.

Takođe, u nezvaničkoj podeli, resor kulture i informisanja će preuzeti dosadašnja predsednica parlamenta Maja Gojković za koju se već neko vreme piše da je zainteresovana baš za ovo ministarstvo.

Ministar finansija bi, kako sada stvari stoje, trebalo da ostane Siniša Mali.

U Nemanjinoj 11 mediji su videli i Suzanu Grubješić (bivši URS) na mestu ministarke za EU, Tatjanu Matić u resoru turizma, a nije isključeno da im se pridruži i Marija Obradović (SNS).

Reformska vlada

Kako je pre nekoliko dana rekao predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić, dilema postoji oko dva, tri imena.

- Imamo samo dve, tri, možda i četiri nedoumice. Biće vanstranačkih i ličnosti iz drugih stranaka. To će biti dobra vlada - rekao je Vučić novinarima u utorak.

SAZNAJTE JOŠ....

BLIŽI NAM SE ANTICIKLON! Pogledajte šta nas čeka, DETALJNA PROGNOZA

CIFRE OTKRIVAJU KO JE TAČNO UGROŽEN: Ovi građani Srbije su na najjačem udaru smrtonosnog korona virusa!

PRIŠTINA: KFOR pokonio dva kontejnera za testiranje na koronu

ŠOK: Korona najviše UBIJA ZDRAVE, a OVAJ DETALJ će promeniti SVET ZAUVEK!

TINJA PRETNJA: Epidemija smrtonosnog virusa može preko noći da nam zakomplikuje borbu protiv kovida

Prema njegovim rečima, nova Vlada Srbije biće oročena, odnosno trajaće manje od godinu i po dana. To znači da ćemo 2022. godine imati opšte izbore, na svim nivoima: predsedničke, parlamentarne, lokalne i gradske.

- Ovo će biti reformska vlada za teško vreme. Zato je ograničenog trajanja, da se niko ne bi opustio. Ovo je "štih proba" za ono što dolazi - dodao je Vučić.

Tri nova ministarstva

Ono što je za sada izvesno jeste da će novi tim Ane Brnabić imati 21 ministarstvo, među kojima su i tri nova - Ministarstvo za brigu o selu, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar