13°C

Beograd

Photo: Arhiva

Izvor: Blic.rs

LJAJIĆ JE BIO MINISTAR SA STAŽOM DUŽIM OD DECENIJE: Za petama mu je još jedno SVIMA POZNATO LICE

Iako je i sam najavio pre nekoliko meseci da neće biti ministar u novoj Vladi Srbije, to što se Rasim Ljajić na kraju zaista i nije našao na spisku za novi kabinet Ane Brnabić, malo koga je ostavilo ravnodušnim.

Što iz šale, što iz zbilje, tek korisnike društvenih mreža je upravo taj podatak silno zabavio, pa su komentari danima unazad bili urnebesni, od "izdrži legendo", do "kako detetu da objasnim da on više nije ministar".

I zaista, Rasim Ljajić je na ministarskim funkcijama proveo više od bilo koga drugog, u poslednje dve decenije zvučnijeg i manje zvučnog političara - zauzevši ministarsku fotelju u čak šest vlada a, kada se svo to vreme zbroji, ministar je bio čak 13 godina.

Po tome, on je apsolutni rekorder, i niko mu ne može prići a, za sada, ni srušiti taj "visoko postavljeni rekord".

Ljajić je prvi put izabran na funkciju ministra 2007. godine, kada je bio na čeli Ministarstva rada, gde je zadržao u dva mandata. U vladi Ivice Dačića 2012. godine je promenio resor pa je postao ministar trgovine i telekomunikacija, i na toj funkciji je bio sve ove godine, zaključno sa sutrašnjim danom, kada će je i zvanično napustiti.

Međutim, on nije jedini koji se upisao u nekoliko srpskih vlada, i to uzastopno.

Za petama mu je novopostavljeni predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, čiji je ministarski staž dug tačno jednu deceniju. On je, kao lider socijalista, bio neizostavni deo prethodnih pet vlada.

Prvi put je bio deo kabineta Mirka Cvetkovića, od 2008. do 2012., kada je vodio Ministarstvo unutrašnjih poslova. U sledećem mandatu je bio na čelu vlade, a od 2014. do danas je obavljao funkciju ministra spoljnih poslova.

OVO ĆE VAS ZANIMATI

ALARMANTNO! EPIDEMIOLOG KON UPOZORAVA: VANREDNO STANJE jedino što može da nas spasi!

KRVAVI PIR U ČAČKU! BRAT NA BRATA: Krvnički ubio rođenog

SINIŠA MALI O POKRENUTOJ PETICIJI: Spremni smo da menjamo neke zakone,ali porez mora da se plati

DAČIĆ: Čekam da mi se predstavnici Evropskog parlamenta obrate radi dijaloga vlasti i opozicije

Odmah iza Dačića je, sada pomalo i zaboravljeni nekadašnji kadar G17 plus, odnosno URS-a Tomica Milosavljević, koji je bio ministar zdravlja punih devet godina, i ito u pet vlada, od 2002. do 2011. godine. Od kada je otišao sa funkcije, Milosavljević radi ono što je njegov osnovni posao - lekar je u jednoj beogradskoj bolnici.

Po osam godina na ministarskim funkcijama proveli su Zorana Mihajlović i Aleksandar Antić, vodeći resore saobraćaja i infrastrukture i energetike. Antić, međutim, kado sada stvari stoje, ipak napušta Vladu i odlazi u "Koridore Srbije", dok Mihajlovićeva upisuje još jedan ministarski mandat, gde će preuzeti upravo njegov resor.

Sa osam godina ministarskog staža je i lider Nove Srbije Velimir Ilić, koji je bio član obe vlade Vojislava Koštunice, ali i vlade Ivice Dačića.

Nekadašnji ministri iz redova DS takođe su upisani na listu "dugovečnijih", i to više zbog broja vlada u kojima su bili, nego zbog godina koje su na tim funkcijama proveli - sedam.

Jedan od njih je Slobodan Milosavljević, koji je najpre bio ministar za trgovinu, turizam i usluge (od januara 2001. do marta 2004.), zatim ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (maj 2007. do jula 2008), a potom se ponovo vratio u svoj prvi resor, gde je ostao do 2011. godine.

Isti slučaj je i sa Božidarom Đelićem, koji je bio ministar finansija i ekonomije u Vladi Zorana Đinđića, tačnije od 2001. do 2004. godine. Od 2007. do 2008. bio je potpredsednik Vlade Srbije. Nakon vanrednih izbora 2008. godine Đelić se nalazi na mestu potpredsednika Vlade za evropske integracije, a funkciju ministra za nauku i tehnološki razvoj u istoj Vladi obavljao je do marta 2011. kada je razrešen te dužnosti.

Mlađan Dinkić je isto u ovoj "ekipi", koja je promenila nekoliko vlada, ali se on svo vreme držao svog resora - finasija i ekonomije (od marta 2004. do oktobra 2006., kao ministar ekonomije u vladama Koštunice i Cvetkovića, i godinu dana u vladi Ivice Dačića).

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar