4°C

Beograd

Photo: Ministarstvo za brigu o selu

Izvor: happybsc

KRKOBABIĆ POSETIO SELO RATARE Da oživimo zadrugu, i obnovimo Dom kulture (FOTO)

Pokrenućemo inicijativu za izmenu seta zakona, pre svega o teritorijalnoj organizaciji Srbije, da vratimo pojam seoske opštine. To je bila najveća tekovina Srbije. Tada su ljudi mogli da se biraju, da odlučuju šta i kako valja da urade i sami da vode računa o svojim prihodima i rashodima.

Ovo je danas izjavio ministar za brigu o selu i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Milan Кrkobabić u radnoj poseti selu Ratare u opštini Smederevska Palanka. U poseti je s ministrom bio i Dragan Škorić, predsednik Akademijskog odbora za selo SANU i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije.

U razgovoru sa meštanima, ali i rukovodstvom opštine i mesne zajednice Кrkobabić je saslušao sve o potrebama stanovnika ovog i okolnih 16 sela, kao i o potencijalima za razvoj seoskih sredina Podunavlja. 

U fokusu razgovora je na prvom mestu bilo pokretanje privredne aktivnosti u ovom selu, sve ono što predstavlja izvor egzistencije za njenih 1.700 meštana, sa predlozima za oživljavanje zemljoradničke zadruge "Ratari", koja je nekada uspešno opsluživala seljane i pomagala im da prodaju svoje proizvode, a sada već niz godina nije aktivna.

Sagledani su i infrastrukturni problemi, kao što je nedostatak vodovoda i kanalizacije, loše stanje atarskih puteva, ali i potencijali plavni problemi na ušću pritoke Veliki lug u Кubršnicu. Govoreći o poplavama Кrkobabić je rekao da je od izuzetne važnosti blagovremeno čišćenje kanala, uređenje vodotokova i priobalja.

- Treba da činimo sve da otklonimo uzroke, a ne da se bavimo posledicama - bio je jasan ministar, koji je sa svojim saradnicima i domaćinima obišao i osnovnu školu koja ima 96 đaka i seosku crkvu. 

Jedan od programa koje će Ministarstvo za brigu o selu realizovati je upravo adaptacija Domova kulture u multifunkcionalne objekte, a Dom kulture u Ratarima, koji je takođe bio predmet posete, bio je na taj način koncipiran. Još tada, posle Drugog svetskog rata, ovaj objekat služio je seljanima za najrazličitije namene i sadržao poštu, prodavnicu, sedište fudbalskog kluba, kancelarije mesne zajednice, ali i biblioteku, diskoteku, svečanu salu u kojoj je radila i dramska sekcija, a bioskopske projekcije su se odvijale svake subote. 

- Posebnim programom želimo da u toku ove godine adaptiramo određen broj Domova kulture po Srbiji, da ih adaptiramo i opremimo i da oni zažive sa najrazličitijim sadržajima - izjavio je Кrkobabić i dodao da meštani i sami moraju da se aktiviraju i preuzmu inicijativu u popravljanju uslova života u svojim sredinama.

Predsednik opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen zahvalio je ministru na poseti i istakao da će lokalna samouprava podržati svaku inicijativu za oporavak sela sa ove teritorije. 

Akademik Škorić je istakao da treba iskoristiti i sve prirodne potencijale koje ovo selo ima, Ratari imaju 20 izvora vode, dok se samo 10 koristi i održava.

- U tome je veliki potencijal ne samo za vodosnabdevanje, već i za razvoj seoskog turizma - naglasio je on.

Ministar je svoju posetu završio obilaskom sela Selevac u istoj opštini.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar