ŠPANCI PONOVILI: Nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova!

 

Ministar spoljnih poslova Španije Hoze Manuel Garsija Margalj poručio je danas da ta zemlja podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i da nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Margalj je, posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, rekao da se ove godine obeležava 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve države, kao i da je za to jedan od ključnih stubova španska podrška teritorijalnom integritetu Srbije.

Konstatujući da Španija podržava i put Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji, Margalj je ocenio da ekonomski odnosi nisu u skladu sa političkim, odnosno da su izuzetno skromni i da bi trebalo da se poprave. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić saglasio se sa španskim kolegom da je ekonomska saradnja dve države na veoma niskom nivou, odnosno oko 340 miliona evra prošle godine.

- Od 2005. godine Španija je kroz direktne investicije u Srbiju uložila više od 125 miliona evra, a kroz donacije oko 40 miliona evra. Ima prostora da se ta saradnja poboljša i na tome ćemo raditi - rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima Španija je uvek bila uz Srbiju, kako podrškom u borbi protiv bespravno proglašene nezavisnosti Kosova, tako i kada je reč o evrointegracijama Srbije, i poručio da ti nikada ne smemo da zaboravimo.

Margalj se nalazi na čelu ministarstva koje je trenutno veoma angažovano na podršci srpskim interesima. Španija je zemlja koja je uvek uz nas, koja podršku nije izražavala samo rečima - rekao je Dačić.

On je dodao da je Španija bila sa Srbijom kada je bilo teško i naglasio da su to temelji buduće saradnje, isto kao i činjenica da dve države već 100 godina gaje dobre odnose.

Dva ministra dodala su i da su razgovarali o borbi protiv terorizma i migrantskoj krizi, i da su doneli zajednički zaključak da će nastaviti zajedničku borbu.

 

Tanjug
Foto: Wikimedia

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Utorak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Parograf
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro