ALBANCI IZ SRBIJE TRAŽE POMOĆ OD RAME":Naše "pitanje" da reši UN!

 

U nizu provokacija, koje su ovih dana upućene iz Prištine i Tirane ka Beogradu, odnosno izjava albanskog premijera i kosovskog predsednika, Edija Rame i Hašima Tačija da će se Kosovo* i Albanija ujediniti, ukoliko se ne nastave evro-integracije, stiže još jedna. Naime, Refik Hasani iz “Preševske doline” očekuje da prilikom sastanka vlada Albanije i Kosova*, koji je zakazan za 24. april u Valoni, dođe do usvajanja zajedničke izjave o diskriminaciji u opštinama Medveđa, Bujanovac i Preševo

Pojam “Preševska dolina” koriste Albanci, kako bi nazvali jug Srbije, kome pripadaju opštine Medveđa, Preševo i Bujanovac. Opšte je poznato široj javnosti, koliko napora čini Vlada Srbije kroz Koordinaciono telo za jug Srbije, kako bi se ekonomski osnažio ovaj deo zemlje i pomoglo lokalno stanovništvo.

 

Međutim, separatistički elementi ne propuštaju priliku da ovaj deo Srbije nazovu i pokrajinom i izraze očekivanje da vlade Albanije i Kosova* treba pred međunarodnu zajednicu izađu sa problemima sa kojima su suočavaju lokalni Albanci.

– Nije dovoljno samo da se prenese moralna podrška za Medveđu, Preševo i Bujanovac, nego treba i da se upozori i informiše javnost o diskriminaciji. Dve albanske vlade imaju moralnu, institucionalnu i nacionalnu obavezu da konačno na ovom sastanku započnu nov, iskren i stvaran pristup – nosioci institucija dve zemlje treba da koordinišu svoje zvanične stavove, da usklade akcije strategija kao što je bio Referendum 2. marta, 1992., Sporazum Končulj, Nacionalni savet Albanaca, Koordinaciono telo za diskriminaciju u ovoj pokrajini, za amnestiju vojnika OVPMB, izbeglica, raseljenih lica, i pružanje pomoći – rekao je Refik Hasani u izjavi za Koha.net. 

 

On je rekao da stav obe zemlje treba da se izrazi i da bude predstavljen u Briselu, Njujorku i drugde u svetu.

– Nerešeno pitanje ove pokrajine treba da se predstavi čak i kroz mehanizme instanci Evropskog parlamenta i na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija – izjavio je Hasani.

 

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/GazetaKohaJone, Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Podeli novost

HappyTV

Subota
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
10:00  Parovi - Kućni savet
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Čađava mehana
15:30  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Glamur Specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Roditeljski sastanak
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro