Izvor:
02.05.2017 u 17:12
0

Han iskreno o Turskoj: Svima je jasno da su sve dalje od EU!

Turska pod predsednikom Tajipom Redžepom Erdoganom je okrenula leđa pristupanju Evropskoj uniji, barem za sada, izjavio je evropski komesar za susedsku politiku i pridruživanje Johanes Han.

"Svima je jasno da se trenutno Turska udaljava od evropske perspektive", rekao je Han za Rojters.

Fokus odnosa Brisela i Ankare mora da bude nešto drugo, rekao je on i dodao da treba videti šta bi moglo da se uradi u budućnosti i da li može da se obnovi neka vrsta saradnje.

Sam Erdogan rekao je prošle nedelje da Turska neće čekati večno pred vratima EU te da bi i sama mogla da odustane od članstva u EU. Rekao je da će biti održan referendum o članstvu EU.

Han je najavio da će do početka sledeće godine predstaviti izveštaj vladama EU kako bi se razjasnio status Turske.

Prema njegovim rečima, ograničavanje slobode medija i građanskih prava, kao i masovna hapšenja učinili su skoro nemogućim da Turska trenutno ispuni kriterijume za pridruživanje EU.

O pravilima EU ne može se pregovarati i Unija neće "odvojiti stanje ljudskih prava" od pregovora.

"Ne postoji verzija turske demokratije. Postoji samo demokratija. Turski narod ima ista prava da živi u slobodi kao Evropljani", rekao je Han.

On je odbacio navode da je i EU jednim delom odgovorna za skretanje Turske ka centralizovanom sistemu.

"Niko ne može da kaže da je bezgrešan, ali to je uvek suverena odluka zemlje (da određuje politiku)… Ako imate određenu viziju, teško je intervenisati na značajan način", naveo je on.

Han je rekao da Turska treba da sprovodi reforme zbog EU zbog svojih građana, a "ne zbog služenja Evropljanima".

tanjug.rs
Foto: Foto: twitter/JHahnEU

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter