Izvor:
02.05.2017 u 23:35
0

EVO ŠTA CIA ZNA O NAMA: Detaljni podaci američkih špijuna o Srbiji!

Na svom zvaničnom sajtu, američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) ima detaljnu bazu podataka gotovo svih zemalja sveta, pa tako i Srbije.

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) na svom zvaničnom sajtu ima detaljnu bazu podataka gotovo svih zemalja sveta, pa tako i Srbije. Podaci su razvrstani po kategorijama, od samog predstavljanja kratke istorije naše zemlje, preko geografskih i demografskih podataka i ekonomskih i privrednih pokazatelja i kako se kotiramo u svetu, do popisa političkih partija i lidera, kao i informacija o izdvajanjima za vojsku i međuetničkih problema.

Čitajući analizu o Srbiji na sajtu CIA, prvo što upada u oči je to to što je mapa naše zemlje prikazana bez Kosova, što bi se pre okarakterisalo kao skandal nego greška, ali za centralnu američku obaveštajnu agenciju to nije nikakav propust, jer su Sjedinjene Američke Države još 2008. godine priznale Kosovo kao nezavisnu državu. Kosovo je tako, država za sebe i predstavljena je u odvojenom linku.

U odeljku o u kome je predstavljena kratka istorija naše zemlje počinje se sa Kraljevinom Srba, Hrvata i Slovenaca, da bi ukratko opisali dolazak Tita na vlast i njegov, kako kažu, put između Varšavskog pakta i Zapada tokom četiri i po decenije.

Velika pažnja je posvećena Slobodanu Miloševiću, za koga piše da je došao na vlast 1989. godine i da je zbog njegovih poziva za “velikosrpskom dominacijom” došlo do raspada SFRJ po etničkim linijama. Osim njihovog opisa, kako je propao projekat “Velike Srbije” i kako je došlo do međunarodne intevencije i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, dali su i kratki prikaz albanske pobune na Kosovu i Metohiji.

Izneli su i svoje viđenje, kako je došlo do NATO agresije 1999. godine, i kako je došlo do međunarodne uprave na KiM i pada Miloševića. Opisan je i raspad Državne zajednice SCG i samoprogašenje nezavisnosti tzv. Kosova, odnosno pravna bitka Beograda pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Srbija i Kosovo potpisali su prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa između dve zemlje u aprilu 2013. i toku je proces sprovođenja njegovih odredbi – piše između ostalog na sajtu CIA.

Kažu da je premijer Aleksandar Vučić promovisao ambiciozan cilj da se Srbija učlani u EU do 2020. godine

Pod njegovim vođstvom, u januaru 2014. Srbija je otvorila zvanične pregovore za pristupanje – zaključuju u ovom odeljku.

Opisujući geografski položaj navode da smo manji od Južne Karoline, ali da kontrolišemo jedan od glavnih kopnenih puteva iz Zapadne Evrope ka Turskoj i Bliskom istoku.

Najveće prirodne opasnosti nam prete od zemljotresa, smatraju u CIA.

Prema podacima američkih agenata, ima 7.143.921 građana naše zemlje, a većinu čine Srbi 83,3 odsto, većinom smo pravoslavci, a 98.1 odsto starijih od 15 godina zna da čita i piše. Prosečna starost je 42,3 godine.

U odeljku o Vladi, još uvek nisu uneti podaci o poslednjim predsedničkim izborima, već i dalje stoji rezultat, kada je 2012. godine trijumfovao Tomislav Nikolić nad Borisom Tadićem.

Popisane su gotovo sve značajne političke partije i lideri, kao i ko čini aktuelni saziv Skupštine Srbije.

Zanimljivo je da u istom registru CIA kao udruženja i organizacije koje najviše vrše politički pritisak na aktuelnu vlast navodi Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS), ali i Obraz koji nazivaju pravoslavnom klerofašističkom organizacijom i pokrete SNP 1389 i SNP Naši 1389 i Istočna alternativa.

Velika pažnja je posvećena ekonomiji Srbije. Opisani su aranžman sa MMF-om, kao i borba vodeće partije SNS sa fiskalnim deficitom, reformom državnih preduzeća, tržištem rada, građevinskim dozvolama, stečajem i privatizacijama.

Glavni izazovi srpske ekonomije, prema CIA, su visoka stopa nezaposlenosti i potreba za otvaranjem novih radnih mesta, visoki budžetski izdaci za plate, penzije, zdravstvo, i beneficije za nezaposlene.

– Drugi ozbiljni dugoročni izazovi uključuju neefikasan pravosudni sistem, visok nivo korupcije, i starenje stanovništva. Faktori povoljni za ekonomski rast Srbije uključuju stratešku lokaciju, a relativno jeftinu i kvalifikovanu radnu snagu, i sporazume o slobodnoj trgovini sa EU, Rusijom, Turskom i zemljama koje su članice Sporazuma o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi – ističu na sajtu CIA.

Američka obaveštajna agencija na svom sajtu nije mnogo pažnje posvetila podacima o vojnoj snazi Srbije, ali je opisala neslaganje Beograda i Vašingtona oko priznavanja nelegalno proglašene nezavisnosti Kosova.

Srbija je opisana i kao tačka pretovara heroina na putu iz jugoistočne Azije ka Zapadnoj Evropi, kao i da nam je privreda sklona pranju novca.

Izvor: Telegraf
Foto: Twitter/Section21PsyOPS, CIA/Printscreen, Twitter/The Editor, Twitter/SerbianPM

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter