Izvor:
03.05.2017 u 12:39
0

ŠTA PIŠE U TIRANSKOJ PLATFORMI: Srbi i Makedonci da priznaju genocid nad Albancima!

Poslednjih dana mnogo se govori o Tiranskoj platformi koja sadrži zahteve Albanaca u Makedoniji, a ono što nismo znali je da se tim dokumentom, između ostalog, traži da Makedonci, ali i Srbi u Makedoniji, priznaju navodni genocid nad Albancima, izvršen od 1912. do 1956!

– Ako taj zahtev dobije pravo građanstva, srpski narod u Makedoniji naći će se u nemogućem položaju. Ujedno će to dovesti i Srbiju u tešku poziciju – rekao je Ivan Stoilković, lider Demokratske partije Srba u Makedoniji i poslanik u Sobranju i dodao:

– U političkoj krizi u Makedoniji najvažniji interes je da Tiranska platforma ne zaživi jer ona praktično vodi ka nestanku Makedonije kao države, stradanju naroda, destabilizaciji i svemu onome što nijedan normalan čovek ne bi poželeo u regionu, a to je početak stvaranja “Velike Albanije”.

Stoilković kaže da je u Tiranskoj platformi najproblematičnije to što uvodi dvojezičnost.

– Mi ćemo morati našu decu da šaljemo još od prvog razreda da uče albanski jezik, zajedno sa makedonskim jezikom. Albanski jezik postaje ne samo zvanični, nego i obavezni jezik. Ne postoji u svetu bilingovana država. Makedonija bi u tom pogledu postala unikatna.

Makedonija je, kaže on, u poslednjih 25 godina ispunila sve zahteve Albanaca. Ali sada traže identična prava – jezik, grb, zastavu, promenu Ustava, ističe Stoilković.

Izvor: Telegraf.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter