Izvor:
04.05.2017 u 12:58
0

OTKRIVENO: Turci tražili od Tadića da odustane od izručenja Ganića!

Bivši turski predsednik Abdulah Gul i šef diplomatije Ahmet Davutoglu posredovali su da Srbija odustane od zahteva za izručenje Ejupa Ganića, piše "Blic".

To je pred sudom u Londonu izjavio Damir Arnaut, savetnik za pravne i ustavne poslove bivšeg predsednika BiH Harisa Silajdžića, navodi beogradski dnevnik.

Na osnovu njegovog svedočenja, može se zaključiti da su pregovori oko odustajanja Srbije od izručenja Ganića vođeni na najvišem nivou – između Borisa Tadića, Abdulaha Gula i Harisa Silajdžića, dodaje se u tekstu.

Jedan od uslova bio je da se Srbija ne protivi promeni uslova kaucije koju je Ganić tražio.

Ganić, ratni član muslimanskog predsednistva Alije Izetbegovića, otpužen da je kriv za smrt najmanje 18 vojnika JNA 3. maja 1992. u napadu u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, uhapšen je 1. marta 2010. na aerodromu u Londonu.

"Kada je Davutoglu predstavio ponudu predsedniku Tadiću, 20. aprila, rekamo mu je da će on, ako Srbija ispuni tu obavezu, preuzeti na sebe da ubedi Silajdžića da učestvuje na sastanku tri strane, sa predsednikom Tadićem i turskim predsednikom Gulom u Istanbulu krajem te nedelje, dodao je Arnaut.

Te 2010. u Skupštini Srbije trebalo je da bude usvojena rezolucija o Srebrenici. Državnom vrhu Srbije bilo je važno da se Silajdzić o tom dokumentu izrazi pohvalno jer bi na taj način pred međunarodnom zajednicom plasirali imidž nekoga ko razvija dobrosusedske odnose, piše "Blic". Tadiću je takođe bilo važno, po svedočenju Aranuta, da se organizuje trojni sastanak.

Arnaut je u svedočenju naveo da je Tadić već izvesno vreme nudio da održi sastanak sa Silajdžićem i izričito je pozdravio inicijativu Davutoglua.

"Kada je Davutoglu preneo Silajdžiću da je to obećao Tadiću da bi ga podstakao da se pobrine za to da se Srbija ne usprotivi zahtevu Ganića koji seo dnosi na promenu uslova o kauciji, Silajdzić je oklevao. On mi je kasnije rekao da ga je Davutoglu te večeri doveo u nezgodan položaj i rekao je da smatrao da je Turska možda previše ponudila Srbiji u okviru onoga što je praktično bila zamena za premalo", kazao je Arnaut.

On je naglasio da su 21. aprila i Gul i Davutoglu pozvali Silajdžića uveravajući ga da će Srbija udovoljiti zahtevu kao i da je od suštinskog značaja da otputuje u Istanbul 22. aprila, a iako nije bio zadovoljan, pristao je otputuje.

Arnaut je svedočio da mu je Silajdžić rekao da se Gul žalio Tadiću da Srbija nije ispunila svoju obavezu i da je Tadić "tri puta ponovio da je nastala zabuna u vezi s načinom dostavljanja instrukcija tužilaštvu".

Prema njegovim rečima, Silajdžić rekao da je Tadić u vrlo nezgodnom položaju i da je u više navrata uveravao njega, Gula i Davutoglua da će Srbija dati jasne instrukcije tužilastvu da se ne protivi zahtevima za proomenu uslova o kauciji.

Silajdzić je takođe rekao da mu je Tadić kada su imali sastanak u četiri oka rekao da mu (Silajdžiću) time čini veliku političku uslugu, naveo je Arnaut.

On mu je odgovorio da Tadić ne može da ocekuje ništa više zauzvrat. Tadić je zatim rekao da će poštovati obavezu, ali da je veoma važno da Silajdzić ne govori javno o tom dogovoru, prenosi "Blic."

"Takođe smo naglasili Turskoj da nismo zadovoljni njihovim posredovanjem u ovoj stvari i ranijim pitanjima koja se tiču Ganića, pogotovo jer su te aktivnosti omogućile Srbiji da dobije određene ustupke od BiH i isključile mogućnost primene određenih mera koje smo razmatrali da uvedemo na diplomatskom planu (povlačenje ambasadora iz Beograda radi konsultacija itd) jer bi takve mere posle samita u Istanbulu bile uglavnom neefikasne", rekao je Arnaut.

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter