Izvor:
04.05.2017 u 18:51
0

DRŽAVNI POKLONI: VUČIĆU OD PUTINA MAKETA S-300!

Visoki državni funkcioneri često dobijaju poklone od svojih inostranih kolega, a darovi se veoma razliku i prilagođeni su ne samo poziciji, već i ličnom ukusu darodavaca i prilaca, no često imaju i simbolički značaj.

Set emajliranog i srebrnog pribora za rakiju sa motivima zmaja je najoriginalniji poklon koji je predsednik Srbije Tomislav Nikolić dobio prošle godine. Ovaj dar doneo mu je kineski predsednik Si Đinping.

Ipak, Nikolić ga po okončanju mandata neće poneti da kod kuće iz njega nazdravlja svojom "tomovačom", s obzirom na to da poklon ostaje u javnoj svojini i da pripada državi. Predsednik je prošle godine dobio ukupno 76 poklona, čija se vrednost još procenjuje, ali će svi ostati na Andrićevom vencu.

Ruski predsednik Vladimir Putin poklonio mu je sablju kojom je za hrabrost 1870. godine nagrađen srpski oficir Mladen Veljković i odlivak medalje sa Zimskih olimpijskih igara u Sočiju. Bivši ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu darovao mu je zlatnik. Interesantan je i poklon predsedika Almatinske oblasti u Kazahstanu Amandika Batalova – tradicionalni bič za konje. Princ Čarls doneo mu je šest porcelanskih tanjira za dezert, a Ahmet Davutoglu, tadašnji premijer Turske, vazu sa mozaikom Device Marije iz Aja Sofije. Neobičan je i poklon potpredsednika Irana Sorena Satarija, koji je predsedniku Srbije darivao tapiseriju sa istkanim Nikolićevim likom i molitveni tepih.

Premijer Aleksandar Vučić dobio je 45 poklona ukupne vrednosti 401.000 dinara. Navrednija je srebrna mačeta sa smaragdima – 50.000 dinara, koju mu je doneo predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev. Prvi čovek vlade te države Baktidžan Abdirovič poklonio mu je srebrni bodež i kožnu kamču sa poludragim kamenjem. Najjeftiniji poklon od 500 dinara darovali su mu građani Doboja, i to keramičku jabuku. Od predsednika Kine Si Đinpinga Vučić je dobio mačetu u vrednosti 40.000 dinara. Neobičan poklon dao mu je Dimitri Rogozin, potpredsednik ruske vlade – maketu raketnog sistema S-300, a vladika Grigorije knjigu "Dnevnik oca Šmemana" i svoju fotografiju.

Ministar odbrane Zoran Đorđević dobio je 60 poklona u vrednosti 208.300. Od toga je 23 zadržao u ličnoj svojini ukupne vrednosti 37.000 dinara i to su uglavnom knjige. A dobijao je i majice, kaiš, kravate, zidni sat, escajg, novčiće, makete oružja. Najvredniji poklon donela je delegacija iz Pakistana – persijski vuneni tepih u vrednosti 45.000 dinara.

Ivici Dačiću, ministru spoljnih poslova, gosti su doneli 13 poklona ukupne vrednosti 171.000 dinara. Najvrednije su dve automatske puške od 100.000 dinara, dar Dimitrija Rogozina. Ostalo su knjige, ukrasi i jedna slika.

Načelnik Generalštaba Ljubiša Diković primio je 36 poklona u vrednosti 140.000 dinara. Flaše vina, fotografije, olovke i male ikone je zadržao.

Maja Gojković, predsedica Narodne skupštine, dobila je 23 poklona i njihova vrednost se još procenjuje. To su slike, ikone, knjige, tanjir i pepeljara.

Ministru prosvete Mladenu Šarčeviću svi redom poklanjaju knjige, jedino mu je Ambasada Katara poklonila bisernu školjku čija se vrednost procenjuje.

SVIH 26 poklona koje je dobio Rasim Ljajić je zadržao u ličnoj svojini, a najvredniji je dres Srbije, koji mu je poklonio košarkaš Miloš Teodosić. Tu su i kravate, vina, olovke, po tegla ajvara i džema, kutija baklava, šolja, majica sa motivima Užičke republike…

Izvor: Novosti.rs

Foto: Twitter/PeninsulaQatar

Facebook/predsednik.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter