Izvor:
04.05.2017 u 19:18
0

SUSRET: Han podržao Džaferija!

Komesar Evropske unije za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han sastao se danas u Briselu sa novim predsednikom makedonskog parlamenta Talatom Džaferijom, i tom prilikom izrazio spremnost EU da sa njim sarađuje, istakavši da se parlamentu mora omogućiti nesmetan rad.

Han je, u ime EU, ponovio snažnu osudu prošlonedeljnih napada na poslanike i novinare u makedonskom parlamentu, upozorivši da bi ponavljanje takvih dela ozbiljno ugrozilo evropske perspektive te zemlje, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Evropske komisije.

"Parlamentu se sada mora omogućiti da nesmetano radi. Od svih poslanika, uključujući opozicione, očekuje se da igraju konstruktivnu ulogu, a ne opstruktivnu, i svi akteri moraju da se uzdrže od provokativnih izjava i akcija", poručio je evropski komesar.

Han je pozdravio izbor Džaferija za predsednika Sobranja većinom poslaničkih glasova i izrazio spremnost EU da sa njim radi na unapređenju reformske agende na putu Makedonije ka Uniji, uključujući primenu sporazuma iz Pržina i hitnih reformskih prioriteta.

"Parlament mora biti forum za raspravu o ozbiljnim izazovima s kojima se zemlja suočava i za pružanje potrebnih garancija u vezi sa daljim putem, u interesu svih građana i zajednica", istakao je Han.

On je pozvao da se fokus sada stavi na naredne korake u procesu formiranja vlade, poštovanje parlamentarne većine i delovanje u skladu sa Ustavom i demokratskim načelima, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter