Izvor:
07.05.2017 u 00:35
0

Nikolićev poslednji potez: ODLAZEĆI PREDSEDNIK SRBIJE ODLIKOVAO BIN ZAJEDA!

Odlazeći predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić i svoje poslednje dane koje broji na funkciji iskoristio je da podeli još 11 odlikovanja, među kojima je i ono namenjeno Šeiku Muhamedu bin Zajedu, saznaje "Blic".

Prestolonaslednik Abu Dabija biće odlikovan Ordenom Republike Srbije na lenti, i to za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Ujedinjenih Emirata. Tako bar piše u obrazloženju koje je potpisao Nikolić. Izvor "Blica" iz Predsedništva tvrdi da je ovo jedno od poslednjih ordena koje će Nikolić podeliti nekom od državnika.

– Nikolić Zajedu na ovaj način želi da zahvali na prijemu koji mu je priredila vladarska porodica u Abu Dabiju kada je bio sa suprugom Dragicom.

Osim toga, on ovim državnim ordenom želi i da mu zahvali na velikoj novčanoj pomoći koju je Bin Zajed dao fondaciji njegove supruge. Nikolić je trebalo ovo odlikovanje da mu dodeli za Dan državnosti, ali je došlo do nekih organizacionih propusta – objašnjava naš sagovornik.

Odlikovanja i ordenja su inače obeležila mandat predsednik Nikolića. Delio ih je i šakom i kapom i bez nekih jasnih kriterijuma, pa se tako na spisku našao i predsednik Republike Sudan Omar Hasan al Bašir, inače optužen za genocid u Darfuru, što je izazvalo negodovanje međunarodnih institucija.

Kada su u pitanju zapadnoevropske zemlje, jedini koga je Nikolić odlikovao je premijer Španije Marijano Rahoj. Pored političara, Nikolić je ordenje kačio i na grudi umetnika, pa su ga dobili i ruski režiser Nikita Mihalkov, ali i domaći umetnici poput Zdravka Čolića, Zvonka Bogdana i mnogih drugih. Sve u svemu, za vreme svog mandata podelio je oko 1.000 ordenja.

Inače, Tomislav Nikolić je juče povodom obeležavanja 187-godišnjice postojanja Garde, uručio i toj elitnoj jedinici Orden zasluga za odbranu i bezbednost trećeg stepena.

– Ponosan sam što sam mandat predsednika Srbije obavljao okružen plavim gardijskim uniformama – naglasio je Nikolić.

Odlikovanja su juče primili Prva, Druga, Treća i Četvrta brigada Kopnene vojske, Mešovita artiljerijska brigada "Vojin", Rečna flotila, Centar za primenjenu matematiku i elektroniku, Tehničko-remontni zavod "Čačak", Vazduhoplovni zavod "Moma Stanojlović", Brigada vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja.

blic.rs
Foto: Predsedništvo Srbije

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter