Izvor:
10.05.2017 u 20:04
0

IZBORI NA KOSOVU 11. ILI 18. JUNA: Pala vlada, Tači srušio Mustafu!

Kosovu slede novi parlamentarni izbori!

Danas je srušena vlada premijera Ise Mustafe na Kosovu. Lideru Demokratskog saveza Kosova poverenje je uskratilo 78 poslanika, 34 su ga podržala, dok su trojica bila uzdržana. Glasalo je ukupno 115 poslanika.

Vanredni izbori se ne mogu održati ranije od 30 niti kasnije od 45 dana, a kako RSE navodi u opciji su 11. i 18. jun.

Ranije danas najavljeno je da bi vlada mogla da padne jer je Demokratska partija Kosova Hašima Tačija rešila da izađe iz koalicije sa Mustafinom partijom.

Da će ovo biti stav DPK, potvrdio je danas šef poslaničke grupe ove stranke Zenun Pajaziti.

– Cela partija (DPK) uradila je nemoguće da obezbedimo koordinaciju među koalicionim partnerima. Danas smo došli ovde jer je nemamo. Mi smo jedinstveni u našim stavovima. Zbog toga pozivam poslanike da izraze tu volju – rekao je Pajaziti.

Sa druge strane, šef poslaničke grupe DSK Ismet Bećiri izjasnio se protiv nepoverenja Vladi i ocenio da je Kosovo imalo premijera koji je najuspešniji u poslednjem periodu, ali je dodao da je takav zahtev (za nepoverenje Vladi) demokratski instrument. On je kazao da opozicija sa 30 poslanika ne može da obezbedi pad Vlade.

Šef poslaničke grupe opozicione Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Palj Ljekaj komentarisao je to što je premijer Isa Mustafa napustio plenarnu salu u Skupštini Kosova i kazao da se nada da se on "neće vratiti u tu fotelju".

U "Samoopredeljenju" navode da su Mustafi samo važni vlast i "njegova fotelja", i da to nema nikakve veze sa ekonomskim razvojem i interesima građana.

– Ovo je bila Vlada koja je zarobila državu, bila je Vlada korupcije. Ovo je Vlada klana Pronto koja te zapošljava bez konkursa. Ovo je vlada Zajednice srpskih opština (ZSO), Vlada poklanjanja teritorije – kazao je šef poslaničke grupe "Samoopredeljenje" Glauk Konjufca.

Aktuelni premijer Isa Mustafa je odbacio navode iz inicijative za njegovu smenu, i kazao da je to politički pamflet usmeren na destabilizaciju Kosova, stvaranje nepoverenja u institucije i stvaranje institucionalnog vakuma.

– Kosovo je postao članica sportskih i kulturnih međunarodnih organizacija, a ono što predstavlja najveći uspeh je primena zakona na celoj teritoriji Kosova – rekao je Mustafa.

Šef poslaničke grupe Srpska lista u Skupštini Kosova Slavko Simić kaže da lista ima stav u vezi sa zahtevom poslanika opozicije za izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova, a da će javnost "videti ishod kada se bude glasalo".

Međutim, nezvanično se moglo čuti da će Srpska najverovatnije glasati za nepoverenje Vladi Kosova.

Uoči početka sednice na kojoj se glasa o nepoverenju Vladi Kosova, oko zgrade kosovske Skupštine raspoređen je veliki broj policajaca.

Obrazlažući zahtev 42 opoziciona poslanika, Hikmete Bajrami iz Inicijative "Nisma" optužila je Mustafu i njegov kabinet da su odgovorni za urušavanje ekonomskog sistema Kosova, veliku nezaposlenost, neispunjavanje uslova za viznu liberalizaciju i kriminal i korupciju koji su doveli u pitanje dalji opstanak kosovskih institucija.

Šefica parlamentarne grupe Inicijative za Kosovo Valjdete Bajrami, čija je stranka i inicirala izglasavanje nepoverenja kosovskoj Vladi, rekla je pred početak sednice da Mustafa danas ima dve mogućnosti: da podnese ostavku ili da bude smenjen na sednici Skupštine.

Pred početak zasedanja, Demokratska partija Kosova (DPK) predsednika Kosova Hašima Tačija održala je sednicu Glavnog odbora, na kojoj je odlučeno da Predsedništvo stranke donese konačnu odluku o tome hoće li DPK podržati zahtev za izglasavanje nepoverenja Vladi Ise Mustafe, sa kojom je DPK u koaliciji.

Prema, sada već zvaničnim informacijama, ova stranka će glasati za nepoverenje Mustafinoj vladi, jer su Predsedništvo i poslanička grupa DPK odlučili da podrže ovu inicijativu ako Demokratski savez Kosova ne bude prihvatio zahtev da se pitanje demarkacije granice sa Crnom Gorom uvrsti na dnevni red današnje sednice, i to pre razmatranja zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi.

Lider DPK Kadri Veselji je pre stranačkog sastanka pozvao građane Kosova da ne podležu uticaju "određenih krugova" koji žele destabilizaciju zemlje. Takođe, kazao je da je Kosovo "stabilna i sigurna zemlja i da oni koji žele njenu destabilizaciju ne žele dobro Kosovu".

Potpredsednik kosovske vlade Branimir Stojanović kaže da je kosovska vlada "bolesnik na aparatima", i da je samo pitanje ko će isključiti te aparate i oglasiti da vlada ne postoji.

– Kosovska vlada je "bolesnik" koji je na aparatima već duže vreme. Sada se samo postavlja pitanje ko će isključiti te aparate, ko će oglasiti da vlada ne postoji, i da postoji nadmetanje između PDK i LDK ko će biti optužen za to – naveo je Stojanović za RTS.

On je ocenio da su izbori neminovni i da je to "više nego jasno".

– Ništa drugo se danas neće dešavati. Da li će kosovska vlada pasti danas ili za nedelju dana, sasvim je nebitno. Jasno je da se ide na nove izbore, a ko će i kako će se prikazati međunarodnoj zajednici kao konstruktivan, a ko kao nekonstruktivan, to je borba koju Albanci vode između sebe i to nas ne interesuje – dodao je Stojanović.

On je ocenio da se duže vreme vodi igra između PDK i LDK ko je kriv što demarkacija ne može da se usvoji.

– Više je nego jasno da Srbi za to neće glasati ali i da oni sami imaju problem sa svojim poslanicima kako da ih ubede da za to glasaju – dodao je potpredsednik kosovske vlade.

Skupština Kosova danas razmotra zahtev za izglasavanje nepoverenja Vladi Kosova, a na dnevnom redu trebalo bi da bude i glasanje o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.

Inače, zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi podnela je Inicijativa za Kosovo uz podršku Alijanse za budućnost Kosova i "Samoopredeljenja", kao i 12 poslanika iz redova partija na vlasti.

Predsednik Kosova je u obavezi da odmah nakon eventualnog izlasavanja nepoverenja donese odluku o zakazivanju prevremenih parlamentarnih izbora, najkasnije u roku od 45 dana od izglasavanja nepoverenja.

Izvor: Blic.rs. Rts.rs

Foto: arhiva, Medija centar

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter