Izvor:
13.05.2017 u 00:19
0

Živadin Jovanović za HappyTv: VOKEROV ISPAD POVOD ZA REFORMU OEBS-a, NATO DA SE OGRADI! (VIDEO)

Ekskluzivno za HappyTv Živadin Jovanovć bivši savezni ministar inostranih poslova SRJ izneo je svoje mišljenje o otvorenom lobiranju bivšeg šefa Kosovske verifikacione misije OEBS i velikog srbomrsca Vilijama Vokera o ujedinjenju svih Albanca, na Kosovu, u dijaspori i u Albaniji.

Prema njegovim rečima, Voker je jedan od učesnika u arhitekturi agresije NATO protiv nekadašnje SRJ 1999. godine i stvaranja "Velike Albanije", najpre ocepljenjem KiM od Srbije, a potom i narednim fazama.

Žalosno je, što je Međunarodna zajednica dopustila da jedna takva ličnost bude na delu Srbije, predstavnik Evropske organizacije za bezbednost i saradnju. Svima je bilo poznato njegovo višedecenijsko iskustvo u Salvadoru i drugim latinoameričkim zemljama, gde je učestvovao u pučevima, u ilegalnom naoružavanju "kontraša" u Nikaragvi, u švercu oružja i u drugim nedopustivim, politički opasnim i moralno neprihvatljivim radnjama – rekao je Jovanović.

Prema njegovom mišljenju, to pokazuje da nešto nije dobro u međunarodnim organizacijama, konkretno da OEBS ne vodi dovoljno računa o poštovanju sopstvenih principa i sopstvene povelje, odnosno finalnog akta iz Helsinkija.

– Nije dobro što se u ovom saznanju toliko kasni, ali bolje ikada razotkriti istinu i podvale. Srbija treba diplomatskim kanalima da razobličava sve te propuste, podvale, laži i licemerje koji su korišćeni radi razbijanja njenog teritorijalnog integriteta. To što je urađeno Srbiji, može da se ponovi i ponavljalo se u drugim delovima Evrope i sveta. Država treba u OEBS-u, UN-u, Savetu Evrope, u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope i u svim drugim međunarodnim forumima da "žigoše" i razotkriva ovakvu ulogu tzv. međunarodnih predstavnika, i da traži promenu politike koja je dovela do ocepljenja Kosova od Srbije – objasnio je bivši ministar inostranih poslova.

On je naglasio da je OEBS više nego u obavezi da se politički odredi prema ulozi Vokera, kao predstavnika te međunarodne organizacije na KiM, ali i kao bivšeg američkog diplomate, koji nastavlja svoju razbijačku politiku, koja ugrožava principe i ciljeve OEBS-a. Važno je konstatovati, da nije Vilijam Voker bio član navedene organizacije, već su njihov član bile i danas su SAD. Zato ta organizacija treba da se odredi prema bivšem šefu Verifikacione misije i prema ulozi koju je imao. Trebalo bi da se naša diplomatija aktivira i u Vašingtonu, jer je Voker bio izbor Klintonove administracije i da se tamo stvara klima u kojoj će se nova Trampova administracija i Stejt department takođe odrediti javno prema Vokeru.

"Naši predstavnici treba da u Savetu bezbednosti i Generalnoj skupštini UN osude ulogu predstavnika OEBS-a i ističu da je on bio američki izbor. Politički i diplomatski je mnogo značajnije da se on eksponira i razobliči kao predstavnik Klintonove administracije u rešavanju jedne krize. Nadam se da nova administracija ima konstruktivnu politiku prema Balkanu i posebno prema Srbiji, da nema nikakvih prepreka da i sama osudi takvu ulogu i današnje Vokerove izjave", naveo je Jovanović, insistirajući na tome da on nije bio pojedinac, već predstavnik jednog sistema, jedne politike i jedne strategije koja je nanela ogromnu štetu Međunarodnoj zajednici, čitavom sistemu međunarodnih odnosa a pre svega Srbiji i njenom narodu.

Jovanović je rekao još i to, da je on odgovoran na taj način, kao neko ko je učestvovao u vođenju, opravdavanju i u pripremi oružane agresije NATO pakta 1999. godine.

– Neophodno je, s obzirom na njegovu prljavu ulogu u pripremanju agresije zapadne alijanse, da se naša diplomatija angažuje, kako bi se NATO odredio prema Vokeru, iako on nije bio direktno i formalno njihov predstavnik. On je radio za njihove ciljeve i po instrukcijama SAD toga vremena. Dakle, treba pokrenuti Vašington, Njujork, Brisel tj. EU i naročito se koncentrisati na OEBS, "pripremajući" druge države da se OEBS zvanično ogradi od Vokera, da se samokritički osvrne na svoju ulogu kako bi sačuvao svoj ugled i uticaj. Grešaka je bilo mnogo sa njihove strane. Mislim da ovo može biti povod za razgovor i razmišljanja o REFORMI OEBS-a jer je on postao sasvim neadekvatan okvir za pitanja evropske bezbednosti i sradnje. Nije bio konstruktivan već zloupotrebljen, a slučaj Voker govori do kojih mera je OEBS služio potpuno suprotnim ciljevima, od onih zbog kojih je osnovan- zaključio je Živadin Jovanović.

HappyTv
Foto: Twitter/Ollissya, Facebook/Sami Pireva, Twitter/newyorkcityinfo, Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter