Izvor:
12.05.2017 u 19:51
0

DŽAFERI HOĆE DA POSTAVI ZAEVA BEZ MANDATA IVANOVA!

Izabrani predsednik makedonskog Sobranja Talat Džaferi najavio je za 20. maj sednicu parlamenta na kojoj namerava da Zorana Zaeva izabere za premijera uprkos tome što mu predsednik Makedonije Đorđe Ivanov nije poverio mandat, piše portal Telegraf.mk.

Telegraf.mk navodi da bi sednica parlamenta trebalo da se održi prema istom scenariju po kome je Džaferi 27. aprila izabran za predsednika Sobranja.

Tesna parlamentarna većina koju trenutno ima SDSM zajedno da albanskim partijama planira da mimo zakona izabere mandatara, iako će formalno Džaferi sačekati da istekne rok od 10 dana koji je dao Ivanovu da Zaevu poveri mandat.

S druge strane, predsednik Ivanov je već izjavio da neće poveriti mandat Zaevu dok se ovaj javno ne odrekne "tiranske platforme". Takođe, jasno je da Zaev to neće učiniti, jer bi u suprotnom izgubio podršku svojih albanskih kompanjona bez kojih ne može da formira vladu.

Dakle, Džaferi i Zaev još jednom će prekršiti zakon koji jasno određuje da se sednica o izboru vlade može zakazati samo ako šef države odredi mandatara.

Zaev

Kako saznaje Telegraf.mk, VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog neće prisustvovati ovoj sednici kao ni partija Besa, što znači da će Zaev biti izabran tesnom većinom. Zbog toga Džaferi poziva opoziciju da dođe na sednicu kako bi mu tako obezebedila legitimitet.

Podsetimo, odmah kakon nelegalnog izbora Džaferija za predsednika makedonskog parlamenta 27. aprila, revoltirani građani su upali u zgradu Sobranja, a u neredima je povređeno nekoliko poslanika među kojima i sam Zoran Zaev.

Izvor: informer.rs
Foto: YouTube/printscreen, wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter