Izvor:
13.05.2017 u 18:30
0

UŽIVO SA USTAŠKOG SKUPA U AUSTRIJI: Okupilo se 15000 ljudi, iz Hrvatske došlo 100 autobusa!

Na Blajburškom poljuu Austriji danas se održava komomracija povodom 72. godišnjice takozvane "blajburške tragedije", odnosno stradanja zarobljenih pripadnika ustaške NDH i drugih Hitlerovih saveznika stradalih u Drugom svetskom ratu. Na Bleiburgu je 15.000 ljudi, samo iz Hrvatske došlo je 100 autobusa, prenosi hrvatski portal 24 časa.

Skup na Blajburškom polju u Austriji održava se pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora održati centralna komemoracija. Skupu prisustvuje i državna delegacija Hrvatske. U ime Hrvatskog sabora u Blajburg su danas došli predsednik Sabora Gordan Jandroković, potpredsednik Milijan Brkić, poslanici Miro Kovač, Ivica Mišić, Josip Đakić, Ivan Šipić i Zlatko Hasanbegović.

– Sad kad se istina, uprkos protivljenju, probija, pokušava da se spreči našu molitva za bezimene žrtve. Sve vas koji to teško podnosite, ponizno molim da nikakvim svojim postupkom ne pomognete onima koji žele da sprečiti otkrivanje istine. Molim vas da se ustegnete od bilo čega što bi moglo da odvuče pažnju od otkrivanja istine o žrtvama i zločinima totalitarnog komunističkog sistema – rekao je đakovačko-osečki nadbiskup Đuro Hranić.

Prethodno, hrvatska državna delegacija, na čelu sa predsedavajućim Sabora Goranom Jandrokovićem, položila je vence na groblju Dobrava kod Maribora

http://images.happytv.tv/var/resizes/Informativa/blajburg.JPG?m=1494512493

Hina navodi da je delegacija u Sloveniji "prisustvovala molitvi i potom položila venac kod spomenika na kojem piše 'Mrtvima spomen – živima opomena / Pobijenima nakon 9.5.1945. / Maribor 1990'".

Jandroković je rekao da se na tom groblju nalazi "veliki broj žrtava i da je dug svih da ih se sećaju i da se utvrdi istina".

– Jer bez istine nema ni stvarnog oprosta, a nacija koja ne pamti svoje tragedije, ona ih vrlo često i ponovi – tvrdi on.

Prema natpisu na ploči, "u maju 1945. jugoslovenske oružane snage u Tezenskoj šumi kod Maribora pobile su između 15 i 20 hiljada pripadnika oružanih snaga nekadašnje NDH i civila, većinom hrvatske narodnosti, koji su zarobljeni pri pokušaju bekstva u Austriju".

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter