Izvor:
03.06.2016 u 13:00
0

SEDNICU VODI MIĆUNOVIĆ: Srbija danas dobija 11. saziv republičkog parlamenta

Potvrđivanjem mandata novih poslanika i izborom predsednika i drugih rukovodećih organa, Srbija će danas dobiti 11. saziv Skupštine Srbije.

Kandidat za predsednika republičkog parlamenta je Maja Gojković, koja je kao predsednica prethodnog saziva zakazala prvu sednicu novog saziva.

Sednicu će, kako predviđa regulativa, do izbora novog rukovodstva voditi najstariji poslanik, kome će u radu pomagati po jedan najmlađi sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj poslaničkih mandata i generalni sekretar Narodne skupštine.

Najstariji poslanik u novom sazivu je Dragoljub Mićunović iz DS, rođen 1930 godine.

Na sednici, koja počinje u 10 sati, će najpre biti potvrđeni mandati 250 poslanika, nakon čega će oni položiti i potpisati zakletvu.

Parlament se smatra konstituisanim potvrđivanjem mandata dve trećine narodnih poslanika, kaže Ustav Srbije.

Potom će se preći na izbor predsednika, potpredsednika i generalnog sekretara parlamenta, a kao poslednja tačka predviđen je izbor članova radnih tela Narodne skupštine.

Predlog kandidata za predsednika Narodne skupštine podnosi najmanje 30 narodnih poslanika, o njemu se otvara se pretres, nakon kojeg se utvrđuje lista kandidata, a potom pre pristupanja izbora poslanici odlučuju da li će se glasati javno ili tajno.

Za predsednika Narodne skupštine izabran je narodni poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

U Skupštinu Srbije je nakon izbora održanih 24. aprila ušlo 12 lista, od kojih je lista oko SNS osvojila najviše – 131 mandat. Slede SPS-JS sa 29 mandata, SRS 22, "Dosta je bilo" 16 mandata, koliko i DS, koalicija Dveri-DS S ima 13, kao i koalicija LDP-LSV-SDS, SVM četiri mandata, lista Muamera Zukorlića dva, SDA Sandžaka dva mandata, dok će po jedan mandate imati Zelena stranka i Partija za demokratsko delovanje.

Tanjug
Foto: Wikimedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter