28°C

Beograd

BEOGRAD ĆE BITI BLOKIRAN: Stiže PREDSEDNIK KINE koga će čuvati 5.000 POLICAJACA!

Više od 5.000 policajaca, pripadnika bezbednosnih službi i vojske brinuće se o bezbednosti predsednika Kine Sija Đinpinga, pišu beogradski mediji.

Od 17. do 19. juna, tokom njegovog boravka u Srbiji, bezbednosne mere biće podignute na najviši mogući nivo, takozvani prvi stepen, što je bio slučaj i kada su dolazili Vladimir Putin i Angela Merkel.

O Đinpingovom obezbeđenju će, pored pripadnika policije brinuti i druge bezbednosne službe, a navodno su u Beograd već stigli kineski bezbednjaci. Tokom posete biće angažovani i snajperisti, koji će sa krovova zgrada nadgledati situaciju. Đinping će, očekivano, imati i lično obezbeđenje. Njegov avion po ulasku u vazdušni prostor Srbije trebalo bi da isprate srpski vojni avioni, piše Blic.

Iako se trasa kojom će se kretati kineski predsednik iz bezbednosnih razloga neće otkrivati, angažovanje saobraćajne policije takođe će biti neophodno. Jedan broj policajaca će se baviti samo ovim poslom, a ulice će se zatvarati neposredno pre i tokom prolaska delegacije.

Kako je najavljeno, Srbija i Kina će potpisati oko 20 sporazuma i protokola tokom posete kineskog predsednika. Jedna od stvari o kojima će se razgovarati je i nastavak modernizacije pruge Beograd-Budimpešta, a biće potpisani i sporazumi iz nekoliko drugih oblasti pa i kulture.

U autorskom tekstu "Politici", programski direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Nikola Jovanović navodi da se mora priznati da je odlazeća vlada, a pre svega premijer Aleksandar Vučić lično, dosta uradila na podizanju odnosa sa Kinom i isticanju geoekonomskog potencijala Srbije.

"Zato verujem da će poseta kineskog predsednika predstavljati veliki uspeh, ali za realizaciju postignutih dogovora treba ažurirati zastarele razvojne planove, podići nivo upravljanja i obezbediti ukupnu stabilnost zemlje", istakao je Jovanović.

Jovanović kaže da Kina već nekoliko godina razvija dva dodatna koridora za povezivanje sa Evropom - prvi je kopneni i čine ga brze železnice velikog transportnog kapaciteta, koji polazi iz unutrašnjosti Kine, severni Iran, Tursku, pa iz Istanbula ulazi u Evropu preko Balkana, a drugi morski, iz Istočnog kineskog mora, Indijskim okeanom, kroz Suecki kanal, do Mediterana i luke Pirej.

HappyTv.rs
Foto:Twitter/primonewsapp

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar