30°C

Beograd

ĐINPING: Železara će biti MODEL SARADNJE Kine sa zemljama JI Evrope!

Železara Smederevo koju uskoro preuzima kineski Hestil, vratiće sjaj i vitalnost, i preuzeti aktivnu ulogu u povećanju standarda ljudi ali ekonomskog razvoja Srbije, poručio je danas u tom gradu predsednik NR Kine SI Ðinping i dodao da će saradnja dve zemlje u Železari biti model ne samo kinesko-srpske praktične saradnje, nego i međunarodnje saradnje Kine i Jugoistočne Evrope.

Kineski predsednik je istakao da su Kina i Srbija veliki prijatelji i partneri, da jedni drugima pomažu, a da je kineska strana spremna da produbi praktičnu saradnju.

"Smederevo je poznat istorijski grad i važna industrijska baza Srbije, sa izvrsnom lokacijom, dugom istorijom i dobro osnovom. Uveren sam da će, uz intenzivnu saradnju i iskorišćavanje svoje konkurentnosti i podizanje konkurentnosti srpske kompanije, ona vratiti sjaj i vitalnost", rekao je on obraćajući se prisutnima u Smederevu.

On je pomenuo da je taj projekat još jedan proizvod tradicionalnog prijateljstva srpskog i kineskog naroda, i poručio da će Kina dati maksimalnu podršku za zajedniči uspeh.

"Ja bih kineskim saradnicima iz Hestila dao savet da ne daju preveliku garanciju unapred, nego da održe iskreno i ozbiljno obećanje. Moramo da realizujemo dato obećanje da unapređhujemo taj projekat", rekao je on.

Kineski predsednik je istakao da će Hestil, svojim narednim tehnologijama,u saradnji sa srpskim partnerima, otvoriti tržište i dati doprinos za unapređenje zivotne sredine, bolji životni standard građana i podići zaposlenost u Smederevu.

"Prijatelji, kineski narod se zalaže za put samostalnog i mirnog razvoja, put uzajamne koristi i prosperiteta", poručio je Si.

On je rekao da je Srbija na važnom strateškom položaju za saradnju Kine sa Centralnom i Istočnom Evropom, i da će u tome igrati važnu ulogu.

"Radujem me što je saradnja sa Srbijom najbolja među zemljama Jugoistočne Evrope", rekao je Si navodeći kao primere dobre saradnje dve zemlje most "Mihajlo Pupin".

"Spremni smo na još bolje rezuitate u projektima. Neka ova saradnja bude primer u saradnji Kine sa drugim zemjama Centralne i Istočne Evrope", rekao je on.

Obraćajući se predsedniku Tomislavu Nikoliću, premijeru Aleksandru Vučiću, radnicima Železare, on je rekao da je došao na poziv Nikolića, a cilj mu je da tradicionalno prijateljstvo i saradnju dve zemlje prodube u korist dva naroda i da se kinesko-sropski odnosi pdignu do novog, višeg nivoa.

Si je prisutne podsetio i na kinesku poslovicu koja kaže: "Udaljenost ne utiče na odnos dobrih prijatelja".

Izvor:Tanjug
Tanjug video/Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar